Reclamă
Reclamă

Ministerul Mediului, condus de Mircea Fechet, are în plan lansarea programului „Rabla pentru sobe” în acest sfârșit de an. Scopul acestui program este de a stimula românii din mediul rural să-și înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere al consumului de lemn. Ghidul pentru acest program va fi pus în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni.

Inițiativa programului „Rabla pentru sobe” a fost propusă de Asociația Forestierilor din România (ASFOR), iar Ministerul Mediului dorește să ofere un stimulent financiar pentru ca românii să-și înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente.

Standardul pe care trebuie să-l respecte noile sobe este unul european, care asigură un randament de cel puțin 80-85%, spre deosebire de sobele convenționale care au un randament de doar 20% sau mai puțin.

Opțiuni de sobe eligibile

Programul se va concentra pe sobele care funcționează cu lemn de foc, dar vor fi luate în considerare și cele care folosesc peleți sau brichete.

Reclamă

Valoarea maximă a investiției care va fi finanțată și procentul finanțat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi stabilite în urma procesului de consultare publică.

Un nou ajutor din partea statului român pentru aceste persoane! Pot primi 2.000 de lei de la guvern

Lansarea programului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a exprimat dorința de a avea un draft de ghid în maxim două săptămâni, pentru a putea fi transparentizat și pus în aplicare cât mai curând posibil. Valoarea exactă a voucherelor pe care le vor primi beneficiarii programului nu este încă cunoscută, dar se estimează că acestea vor avea o valoare în jurul sumei de 2.000 de lei.

Beneficiarii programului

Programul „Rabla pentru sobe” se adresează în principal persoanelor din mediul rural, care vor primi un voucher pentru a-și achiziționa o sobă, un șemineu sau o centrală cu un randament ridicat de ardere.

Aceasta este prima inițiativă de acest gen în România și a fost propusă pentru prima dată de către Asociația Forestierilor din România în 2020.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro