Reclamă

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat inițierea unui proiect menit să ofere sprijin părinților care se confruntă cu provocările creșterii unui copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist.

Statisticile neoficiale arată faptul că în România unul din 51 de copii este diagnosticat cu autism, o afecțiune care conferă unicitate fiecărui copil în parte. 

Părinții acestor copii se confruntă cu lupta de a-i ajuta să devină independenți, să se integreze în societate și să nu se simtă singuri. Pe lângă sprijinul financiar, acești părinți au nevoie și de suport moral, spune Gabriela Firea. 

În cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanți ai Asociației Help Autism și Asociației Blue Life, printre care Daniela Bololoi, Mariana Sîrbu și Roxana Popa, Gabriela Firea a evidențiat importanța diagnosticării precoce și a intervenției timpurii, care pot ajuta până la 47% dintre copiii cu autism să poată duce o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se pot agrava pe parcurs.

Gabriela Firea vrea să ajute părinții copiilor care suferă de autism

Astfel, se lucrează la un proiect menit să sprijine părinții în lupta pentru recuperarea copiilor cu autism. La finalul anului 2021, în România erau înregistrați aproximativ 15.000 de copii cu autism care aveau certificate de încadrare în grad de handicap.

Ministrul Gabriela Firea a subliniat că autismul poate afecta orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educație. 

Un nou ajutor de la stat pentru acești români! Gabriela Firea a făcut marele anunț
Autismul la copii are și alte cauze

Care sunt simptomele autismului 

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează modul în care o persoană interacționează social, comunică și prezintă comportamente repetitive sau restrânse. Simptomele autismului variază de la persoană la persoană, dar există câteva caracteristici comune care pot fi observate în manifestarea acestei boli.

În ceea ce privește interacțiunea socială, persoanele cu autism pot prezenta dificultăți în a stabili și menține contactul vizual, în a înțelege și răspunde la emoțiile celorlalți, în a iniția și menține conversații sau în a se implica în activități de grup. Pot avea dificultăți în dezvoltarea relațiilor interpersonale și pot prezenta un interes limitat pentru interacțiunea socială.

Comunicarea poate fi afectată și ea în cazul persoanelor cu autism. Acestea pot avea dificultăți în a înțelege și utiliza limbajul verbal și nonverbal. Pot prezenta întârzieri în vorbire sau pot prezenta un limbaj repetitiv și stereotip. De asemenea, pot avea dificultăți în a înțelege sensul metaforelor sau al sarcasmului.

În ceea ce privește comportamentele, persoanele cu autism pot prezenta un interes restrâns și intens pentru anumite obiecte sau activități, având dificultăți în a se implica în jocuri imaginare sau de rol. Pot prezenta comportamente repetitive, precum mișcări repetate cu mâinile sau cu corpul, sau pot dezvolta rutine rigide și rezistență la schimbare.

Este important să reținem că fiecare persoană cu autism este unică și prezintă un spectru larg de simptome și severități. Unele persoane pot avea simptome mai ușoare și pot să își poată duce o viață relativ independentă, în timp ce altele pot avea nevoie de sprijin și asistență constantă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro