Reclamă

Forța Fermierilor, o asociație reprezentativă în domeniul agroalimentar din România, a inițiat un demers important pentru consolidarea și dezvoltarea sectorului agroalimentar național. Această inițiativă constă în propunerea unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar, care să implice angajamentul tuturor partidelor politice și al reprezentanților mediului asociativ în adoptarea unui set de măsuri coerente și eficiente. 

Condițiile actuale par a fi propice pentru ca liderii partidelor politice din România, împreună cu reprezentanții mediului asociativ agroalimentar, să se reunească într-un efort comun de negociere și dezvoltare a unui astfel de pact.  

Se cere demisia ministrului Agriculturii

Acesta ar trebui să cuprindă măsuri legislative, executive și administrative, la nivel național și european, cu termene de implementare stabilite și asumate politic în mod consensual. Astfel, acțiunile cuprinse în pact ar fi independente de ministerele sau partidele din care provin viitorii miniștri, până la alegerile parlamentare din 2024. 

Asociația Forța Fermierilor propune ca semnarea acestui pact să presupună și demisia în alb a ministrului Agriculturii. Demisia ar deveni efectivă în cazul în care una dintre măsurile convenite nu ar fi implementată la termen sau conform acordului stabilit. Această propunere se bazează pe exemplul Poloniei, unde asumarea politică pentru rezolvarea problemelor fermierilor a condus la identificarea unor soluții eficiente, fără a afecta sprijinul acordat Ucrainei în contextul conflictului cu Rusia. 

Un ministru din Guvernul Ciucă este în pericol! I se cere demisia pe bandă rulantă

Membrii Asociației Forța Fermierilor consideră că este momentul oportun pentru implementarea unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar. În acest sens, asociația va elabora un set de măsuri pentru următoarele 16-18 luni, care să vizeze sectorul vegetal – cultură mare, horticultură, zootehnie, precum și zona de procesare și industrie alimentară. 

Fermierii din România au ajuns la capătul puterilor

Pentru a demara acest proces de negociere, Asociația Forța Fermierilor va trimite scrisori oficiale tuturor președinților de partide și asociațiilor de fermieri, inclusiv Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Scopul acestor scrisori este de a invita părțile implicate să se alăture efortului comun de construire a unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar, care să asigure stabilitate și dezvoltare pe termen lung a acestui sector vital pentru economia și securitatea alimentară a țării. 

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, a subliniat importanța acestui demers și a exprimat speranța că toți actor ii implicați vor răspunde pozitiv la invitație, înțelegând necesitatea și beneficiile unui astfel de pact.  

Prin eforturi comune și consens politic, sectorul agroalimentar din România ar putea atinge un nivel de dezvoltare mai ridicat, să se adapteze la provocările actuale și să devină mai competitiv pe piața internațională. 

Un Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar poate contribui, de asemenea, la creșterea atragerii investițiilor în domeniu, la modernizarea infrastructurii agricole și la diversificarea produselor și serviciilor oferite. În plus, acesta ar putea încuraja aderarea la practici durabile și responsabile în agricultură, protejând astfel mediul înconjurător și resursele naturale ale țării.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro