Virusul care a dat peste cap viața pe întreg Pământul, pare că va mai face parte din viața noastră, cel puțin o perioadă. Ne putem aștepta, astfel, ca în lipsa unui vaccin și a unui tratament țintit, eficient, zone sărace de pe Terra, în care populație este deja vulnerabilă, să fie devastate.
În acest context vine avertismentul dat ieri de Comitetul Internațional de Salvare (IRC), potrivit căruia un miliard de persoane s-ar putea infecta cu noul coronavirus la nivel mondial, după cum relatează BBC. Organizația atenționează că este necesară acordarea rapidă și eficientă de ajutor financiar și umanitar susținut, pentru a contribui la încetinirea răspândirii globale a infecției. Oficialii spun că statele fragile cum ar fi Afganistanul și Siria, deja devastate de război, au nevoie de sprijin urgent pentru a evita un focar major, care se va dovedi foarte greu de controlat odată apărut.
“Avem o mică fereastră de timp pentru a mobiliza un răspuns robust”, a adăugat IRC.
Virusologii se așteaptă ca incidența îmbolnăvirilor cu acest virus să înceapă treptat să scadă în vară, dar spun că cel mai probabil SARS-CoV-2 va reveni la toamnă la toamnă. Adică nu ne putem aștepta ca acesta să dispară, ci să devină sezonier.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat pe 11 martie focarul noii infecții cu COVID-19 drept pandemie. Potrivit Worldometer, la nivel mondial, au fost confirmate până în prezent peste 3 milioane de infectări, în timp ce bilanțul deceselor a ajuns astăzi la 218 mii de cazuri.