Medicul român Radu Lupescu, anestezist şi preşedintele Asociaţiei Medicilor din Clinica Rhéna de la Strasbourg, a vorbit marţi la Prima News TV, despre stimulatoarele cardiace prelevate de la decedaţi.
Potrivit acestuia, studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure. Doctorul a punctat că acestea trebuie să fie verificate de către profesioniști înainte de a fi reimplantate la pacienți. De asemenea, acesta a dezvăluit că Franța donează astfel de stimulatoare pentru țări precum Asia și Africa.
Radu Lupescu a mai explicat că stimulatoarele noi sunt foarte scumpe, iar pacienții din România trebuie să plătească sume mari pentru acestea. Din acest motiv, reutilizarea ar fi o opțiune mai ieftină și accesibilă pentru aceștia.
Medic din Franța: Stimulatoarele cardiace reimplantate sunt sigure
Lupescu a mai precizat că reutilizarea stimulatoarelor cardiace nu prezintă un risc mai mare de infecție. Condiția este ca acestea să fie verificate și să se respecte procedurile de sterilizare.
România a interzis reutilizarea dispozitivelor cardiace, dar Lupescu consideră că decizia ar trebui revizuită, deoarece costurile sunt foarte mari pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate.
În Franța, statul plătește integral pentru aceste dispozitive, iar cele prelevate de la pacienții decedați sunt donate în Asia și Africa. Lupescu a declarat că situația este diferită în România, unde pacienții trebuie să scoată sume mari din buzunar pentru a putea beneficia de aceste dispozitive costisitoare.
Stimulatoarele cardiace costă foarte mult
”Costă foarte mult, deocamdată statul român nu este capabil să suporte aceste cheltuieli, pacienţii trebuie să scoată sume mari din buzunar şi este o cerere foarte mare de astfel de dispozitive”, a menţionat el pentru sursa citată.
Radu Lupescu a avut această intervenție după ce un cardiolog din România a fost arestat preventiv. El este acuzat că a reimplantat la pacienți stimulatoare cardiace și defribilatoare prelevate de la persoane decedate.
Chiar dacă uneori operațiile nu erau necesare, medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.