Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, un apropiat aliat al lui Vladimir Putin, face noi declarații care nu reflectă realitatea din teren a Rusiei. Recent, liderul autoritar a afirmat că Federația Rusă are armamentul și trupele necesare pentru a fi trimise chiar și în Statele Unite.
După ce a amenințat Polonia și alte state ce au făcut parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice, Ramzan Kadîrov spune că Rusia este pregătită să-și trimită trupele chiar și peste ocean, în America de Nord.
Într-o altă declarație făcută la postul de televiziune Rossia-1, Kadîrov a subliniat că Rusia trebuie să cucerească Odessa, orașul-port de la Marea Neagra, dar și Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Aceste cuceriri ar urma să-i acorde lui Vladimir Putin securitatea minimă necesară pentru a putea să-și îndeplinească scopurile. De altfel, Kadîrov a declarat că este posibil ca forțele armatei ruse să cucerească chiar și Kievul, până la sfârșitul acestui an.
Dacă va exista un ordin din partea comandantului şef al armatei (ruse Vladimir Putin, n. red.), suntem gata să mergem chiar şi în America, lăsând (Republica, n. red.) Moldova departe în urmă. Şi orice astfel de ordin nu se discută, ci se îndeplineşte. Avem toate forţele, mijloacele şi echipamentele necesare pentru a-l transpune în practică., susţine Kadîrov într-o declarație făcută pe canalul său de Telegram.
Rusia înregistrează pierderi mari în Ucraina
Kadîrov este unul dintre personajele cheie în răspândirea propagandei Kremlinului. Încă de la începutul războiului din Ucraina, de pe 24 februarie 2022, liderul cecen a încercat să transmită inamicilor Rusiei că țara sa este pregătită pentru orice confruntare militară, chiar și cu NATO, cea mai mare alianță militară din istorie.
Totuși, declarațiile lui Kadîrov nu reflectă realitatea de pe câmpul de luptă. D
e la începutul războiului, Rusia a pierdut peste 100.000 de soldați, motiv pentru care Vladimir Putin a activat ordinul de mobilizare parțială a populației.
Pe lângă numărul de soldați uciși în Ucraina, sancțiunile internaționale au afectat sever capacitatea Federației Ruse de a produce armament, așa că se bazează pe importuri din Iran, un aliat al Kremlinului.