Reclamă

Un cutremur uriaş care a zguduit sudul Asiei în urmă cu 2.500 de ani a schimbat brusc cursul fluviului Gange, se arată într-un nou studiu publicat luni în revista Nature Communications.

Echipa de cercetare a descoperit indicii despre forţa seismului în formele de relief din apropierea Dhaka, capitala Bangladeshului. Oamenii de ştiinţă spun că seismul, cu o magnitudine estimată de 7,5 sau 8, a redirecţionat principalul braţ al fluviului Gange, deşi secţiunea modificată se afla la peste 180 de kilometri de epicentru.

„Nu cred că am văzut vreodată o avulsie atât de mare”, a declarat Michael Steckler, geofizician şi profesor cercetător la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universității Columbia.

Gangele, unul dintre cele mai mari fluvii din lume, străbate cca. 2.500 de kilometri, izvorând din Munții Himalaya şi curgând prin India şi Bangladesh. Fluviul se unește cu Brahmaputra şi Meghna, formând cea mai mare deltă fluvială de pe Pământ şi vărsându-se în Golful Bengal.

Schimbarea cursului unui râu fără ajutorul unei activităţi seismice poate avea loc în urma acumulării de sedimente în albie, însă un seism poate redirecţiona rapid un râu, potrivit lui Steckler.

„Anterior nu se confirmase că seismele pot duce la avulsii în delte, în special la fluvii imense cum este Gangele”, a punctat Liz Chamberlain, autoarea principală a studiului şi profesoară-asistent la Universitatea Wageningen din Țările de Jos.

Primele indicii despre redirecţionarea Gangelui au fost oferite de imaginile satelitare, care au arătat canale paralele cu fluviul, situate la 100 de kilometri de Dhaka. În explorările de teren, cercetătorii au găsit benzi de nisip în soluri noroioase, identificate ca „seismite” – straturi de nisip formate în timpul unui cutremur.

Analizele chimice au indicat că seismul s-a produs acum 2.500 de ani. Două posibile mecanisme sunt sugerate de studiu pentru declanşarea seismului: o zonă seismică activă în jurul masivului Shillong din nord-estul Indiei, şi subducţia scoarţei oceanice indiene sub Bangladesh, Myanmar şi nord-estul Indiei.

Ambele procese au loc la peste 180 de kilometri de locul unde au fost găsite ”seismitele”, sugerând că cutremurul a avut o magnitudine de cel puţin 7,5 – 8. Un studiu din 2016, condus de Michael Steckler, indică faptul că masivul Shillong şi zona de subducţie Indo-Birmană pot cauza din nou seisme de magnitudine similară, care ar putea afecta aproximativ 140 de milioane de oameni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro