Reclamă

Un copil din cinci renunță la școală în România din cauza sărăciei, potrivit organizației Salvați Copiii. Această situație face ca educația obligatorie să devină opțională, multe familii neavând resursele necesare pentru a-și susține copiii în procesul educațional. România înregistrează cel mai mare abandon școlar din Europa.

Ștefania Badurla, mamă a opt copii, spune că discuțiile despre importanța educației sunt frecvente în familia ei. „Trebuie să învățați carte, fără carte nu faceți nimic. Oriunde în lume o să mergeți, cartea e la bază”, le spune ea copiilor săi. Cinci dintre copiii ei sunt la școală, iar soțul său muncește cu ziua, dar fondurile sunt insuficiente pentru a acoperi toate nevoile școlare. „Educația nu ține de îmbrăcăminte, ține de ceea ce bagi în minte”, adaugă Ștefania.

Robert, unul dintre copiii ei, este pasionat de șah, un sport care, spune el, „îi pune mintea în funcțiune”. El este convins că educația îi va deschide oportunități în viitor. Viorel, fratele său, visează să devină fermier și deja a făcut un pas în acest sens, economisind bani pentru a cumpăra un mânz. „Dacă ai școală, poți face multe. Dacă nu, nu poți face nimic”, concluzionează mama lor.

Preotul Dan Damaschin de la Asociația „Glasul Vieții” remarcă faptul că lipsa resurselor materiale complică accesul la educație. „Să meargă la un liceu din afara satului este aproape imposibil fără mijloace financiare”, afirmă el. Sociologul Romeo Asiminei de la UAIC subliniază natura ciclică a problemei, care împiedică ieșirea din sărăcie: „Lipsa de resurse catalizează abandonul școlar, iar nefinalizarea studiilor perpetuează sărăcia.”

Conform statisticilor, doi din cinci copii din România trăiesc în sărăcie, iar diferența de performanță școlară comparativ cu ceilalți copii este printre cele mai mari din lume, relatează reporterul Ligia Pricopi și operatorul Mihai Boaru.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro