Reclamă
Reclamă

Serviciile de securitate norvegiene au anunțat marți arestarea unui cetățean norvegian suspectat de tentativă de „spionaj agravat” în beneficiul Chinei, a informat agenția de presă norvegiană NTB, relatează AFP și Reuters.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost arestat luni dimineață la Gardermoen, aeroportul internațional din Oslo, la revenirea dintr-o călătorie în China, a declarat pentru presă Thomas Blom, un oficial al Serviciului Intern de Informații (PST) pe probleme de contraspionaj.

„Inculpatul nu este un agent chinez și este nevinovat,” a declarat pentru cotidianul VG avocatul bărbatului, Marius Dietrichson. Dietrichson a spus că nu poate oferi mai multe detalii în acest moment din cauza naturii sensibile a dosarului.

Reclamă

Un tribunal din Oslo a decis marți ca suspectul să rămână în arest preventiv timp de patru săptămâni, dintre care primele două în izolare, cu interdicția de a comunica cu exteriorul, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

De asemenea, PST nu a oferit detalii despre natura informațiilor pe care suspectul ar fi încercat să le transmită Chinei. „Suntem într-o fază preliminară și extrem de sensibilă,” a declarat Blom pentru presă, la plecarea de la tribunalul din Oslo. „Suntem în stadiul preliminar în care strângem dovezile,” a mai spus el.

Ambasada Chinei în Norvegia nu a răspuns încă solicitărilor de declarații ale AFP.

În raportul lor anual de evaluare a riscurilor care planează asupra Norvegiei, serviciile de informații norvegiene au menționat China și Rusia drept principalele două amenințări în materie de spionaj. „Ne așteptăm ca amenințarea (legată de China) să crească în următorii ani,” a estimat PST. „Acest lucru are drept principale cauze deteriorarea relațiilor dintre China și Occident, dorința Chinei de a avea un control sporit asupra lanțurilor de aprovizionare și a poziționării sale în Arctica,” a explicat PST.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro