Reclamă
Reclamă

Un băiat din Marea Britanie, diagnosticat cu epilepsie severă, a devenit primul pacient din lume care a testat un nou dispozitiv capabil să controleze crizele, montat direct în craniul său, informează BBC.

Dispozitivul, care trimite semnale electrice adânc în creierul său, a reușit să îi reducă lui Oran Knowlson convulsiile din timpul zilei cu 80%. Mama sa, Justine, a declarat că Oran este mai fericit și are o „calitate mult mai bună a vieții”.

Operația a avut loc în octombrie la Spitalul Great Ormond Street din Londra, când Oran, acum în vârstă de 13 ani, avea doar 12 ani. Oran, din Somerset, suferă de sindromul Lennox-Gastaut, o formă de epilepsie rezistentă la tratament pe care a dezvoltat-o ​​la vârsta de trei ani. De atunci, a suferit numeroase crize zilnice, ajungând până la sute de episoade.

Reclamă

Justine a explicat cum epilepsia i-a afectat profund viața fiului ei: „I-a răpit toată copilăria”. Ea a declarat pentru BBC că Oran a avut o serie de convulsii diferite, inclusiv unele în care a căzut la pământ, s-a scuturat violent și și-a pierdut cunoștința. „Uneori nu mai respira și avea nevoie de medicamente de urgență pentru a-l resuscita”, a adăugat ea.

Oran are și autism și ADHD, dar mama sa spune că epilepsia este „de departe cel mai mare obstacol”. „Am avut un copil de trei ani destul de strălucit și, în câteva luni de la începutul crizelor, s-a deteriorat rapid și și-a pierdut multe abilități”, a spus ea.

Oran face parte din proiectul CADET, o serie de studii care evaluează siguranța și eficacitatea stimulării cerebrale profunde pentru epilepsia severă. Parteneriatul include Great Ormond Street Hospital, University College London, King’s College Hospital și Universitatea din Oxford. Dispozitivul este produs de compania britanică Amber Therapeutics.

Crizele de epilepsie sunt declanșate de explozii anormale de activitate electrică în creier. Dispozitivul, care emite un impuls constant de curent, urmărește să blocheze sau să întrerupă aceste semnale anormale.

Înainte de operație, mama lui Oran a declarat: „Vreau să-și găsească din nou ceva din el însuși prin negura crizelor. Aș vrea să-mi recuperez băiatul”.

Operația, care a durat aproximativ opt ore, a fost condusă de consultantul neurochirurg pediatru Martin Tisdall. Echipa a introdus doi electrozi adânc în creierul lui Oran, ajungând la talamus, un punct cheie pentru informații neuronale. Marja de eroare pentru plasare a fost mai mică de un milimetru.

Capetele cablurilor au fost conectate la neurostimulator, un dispozitiv de 3,5 cm lungime și 0,6 cm grosime, plasat într-un gol din craniul lui Oran, unde osul fusese îndepărtat. Dispozitivul a fost apoi înșurubat în craniu pentru fixare.

Martin Tisdall a explicat: „Sperăm că acest studiu ne va permite să identificăm dacă stimularea profundă a creierului este un tratament eficient pentru acest tip sever de epilepsie și, de asemenea, analizează un nou tip de dispozitiv, util la copii, deoarece implantul este în craniu și nu în piept, reducând potențialele complicații”.

Lui Oran i s-a dat o lună pentru recuperare înainte ca dispozitivul să fie pornit. Când este pornit, Oran nu simte nimic. Poate reîncărca dispozitivul zilnic prin căști wireless, în timp ce se uită la televizor.

Justine a declarat: „Este mai alert și nu are convulsii în timpul zilei. Crizele nocturne sunt, de asemenea, mai scurte și mai puțin severe. Cu siguranță va fi el însuși înapoi încet”.

Martin Tisdall a adăugat: „Suntem încântați că Oran și familia sa au un beneficiu atât de mare de pe urma tratamentului și că i s-au îmbunătățit dramatic convulsiile și calitatea vieții”.

Oran are acum lecții de echitație, o activitate pe care o apreciază. Deși o asistentă este întotdeauna pregătită cu oxigen și un profesor este în apropiere, până acum nu a fost necesară nicio intervenție.

Ca parte a studiului, încă trei copii cu sindrom Lennox-Gastaut vor fi echipați cu dispozitivul cerebral. În prezent, Oran primește un stimul electric constant de la dispozitivul său.

Echipa plănuiește să facă dispozitivul să răspundă în timp real la modificările activității cerebrale, pentru a bloca crizele pe măsură ce acestea sunt pe cale să se întâmple. Justine a afirmat că este cea mai încântată de această etapă: „Echipa Great Ormond Street ne-a dat speranță înapoi… acum viitorul pare mai luminos”.

Familia lui Oran știe că tratamentul său nu este un leac, dar este optimistă că îmbunătățirile vor continua. Dispozitivul Picostim, produs de Amber Therapeutics, a mai fost utilizat pentru tratarea pacienților cu boala Parkinson.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro