Ecologiştii (PER) cer interzicerea importului deşeurilor, în contextul infringementului activat pe poluare.

Instituţiile de control ale statului ne-au demonstrat ca in cele mai multe cazuri nu şi-a făcut treaba cand vorbim de protecţia mediului înconjurător, astfel încât, concluzionăm astăzi, ca utilitatea lor reala este îndoielnică. Procedura de infringement pe poluare asupra României a fost activata şi deja plătim zilnic sancţiuni către Uniunea Europeană.

Ştirile alarmante din ultimul timp privind deşeurile care intra in ţara noastră, pe diferite cai, se pare ca nu afectează pe nimeni.

Astăzi, Costel Alexe, ne anunţa ca va intensifica controalele din partea Gărzii de Mediu. Aloo! Instituţia aceasta a statului nu şi-a făcut treaba atâţia ani şi acum când romanii s-au alarmat in online pe tema gunoaielor care intra in România, ministrul Mediului vrea sa ne închidă gura cu declaraţii, fix egale cu zero. Iar vorbim “discuţii”? Ştim ca mafia gunoaielor este mare, dar nu credeţi ca a venit timpul sa luam măsuri concrete? După o lunga perioada in care s-a mimat orice măsura pentru scăderea poluării, PER crede ca nu mai este loc de declaraţii fanteziste. Cerem depăşirea perioadei “măsurătorile sunt in limite legale” şi solicităm Parlamentului şi Guvernului schimbarea legislaţiei. Ne mor anual 23.000 de oameni din cauza poluării şi noi importam deşeuri?

În contextul procedurii de infringement pentru poluare, aflat in desfăşurare, credem ca România este îndreptăţită sa interzică importurile de deşeuri, timp in care, organismele specializate din Romania, sa clarifice şi sa rezolve situaţia gropilor de gunoi, a depozitelor de deşeuri cât şi a platformelor de depozitare a gunoaielor, fie neconforme, fie ilegale, din ţara noastră! La solicitarea PER, Agenţia de Protecţia a Mediului nu a ştiut sa ofere informaţii publice in legătura cu nivelul de umplere a acestora şi nici nu a făcut diferenţe de terminologie. Cam acesta este nivelul!