Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre tensiunile uriașe dintre Rusia și Ucraina, care ar putea afecta grav țara noastră.

Social-democratul a declarat, duminică, faptul că a discutat cu șeful Pentagonului despre situația strategică din zonă. Dîncu a spus că s-a ajuns la concluzia că există posibilitatea să se ajungă la un conflict armat. Momentan nu se știe tipul de conflict care ar putea avea loc, însă a precizat că va exista doar un război de scurtă durată.

1. Ministrul Apărării: Se va ajunge la un conflict armat

„Nu ştim dacă nu vor exista provocarea unor insurecţii a unei populaţii din aceste zone care să fie sprijinită. Acest lucru nu se ştie. Totuşi, situaţia strategică care nu este ascunsă de Rusia arată că sunt mai multe şanse să se ajungă la un conflict armat. Avem oarecare speranţă că se va ajunge la o situaţie negociată şi Rusia doar încearcă să influenţeze opinia publică şi negocierile prin această mişcare puternică de forţe”, a precizat Vasile Dîncu.

Oficialul din Guvernul Ciucă a precizat că România se pregătește pentru ce este mai rău, fiindcă ăsta este rolul Armatei și rolul politicii. Vasile Dîncu a amintit că NATO nu are ca scop un atac împotriva cuiva, ci protejarea populației și a teritoriiloe de alianță.

Așadar, flancul estic trebuie întărit și trebuie să se facă pregătiri, chiar dacă pentru România nu există iminența unui conflict militar.

2. SUA nu va da un răspuns militar în Ucraina

Vasile Dîncu a mai specificat că Statele Unite ale Americii nu vor da un răspuns militar în Ucraina. Totuși, vor ataca Rusia prin sancțiuni economice. Astfel, România va trebui să se pregătească intens, spune social-democratul, fiindcă vor fi efecte de natură energie, migranți și așa mai departe.

„Există efecte pe care le poate avea un război în apropiere şi pentru România, dar nici Statele Unite, aşa cum au anunţat până acum, nu ar riposta militar în condiţiile în care nu este atacată o ţară NATO”, a transmis Vasile Dîncu.

3. Care este, de fapt, planul lui Vladimir Putin

În opinia social-democratului, Rusia urmărește să șteargă urmele înfrângerii din Războiul Rece prin situația pe care o creează la graniță. De asemenea, este vorba și de o situație electorală, fiindcă urmează alegeri. Ministrul Apărării spune că se încearcă reconstrucţia memoriei glorioase a URSS-ului.

„Poate fi aici şi un câştig electoral pentru că este nevoie şi de asta, Rusia nu o duce foarte bine economic şi ştim bine că populaţia poate fi amorsată şi prin aceste metode”, a încheiat Vasile Dîncu.

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.