Astăzi, în urma şedinţei din Parlament, USR a iscat un scandal împotriva PNL din cauza legii bugetului pentru 2020. USR a depus peste 60 de amendamente însă membrii Guvernului nici nu vor să audă de acest lucru.

Amendamentele trimise de USR vizează tăierea bugetului pentru academiile de ştiinţă şi suplimentarea investiţiilor în mai multe ramuri, cum ar fi educaţia şi cultura.

„USR a trimis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020, care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de ştiinţă, suplimentarea investiţiilor în educaţie şi infrastructură, dar şi creşterea transparenţei instituţionale şi digitalizarea. Prin amendamentele trimise Guvernului Orban, USR cere tăierea fondurilor pentru academiile de politruci şi sinecurişti. Sumele acordate Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România nu se justifică, în opinia USR. Reputaţia sistemului de învăţământ şi cercetare de stat a suferit enorm din cauza scandalurilor legate de plagiate, falşi doctori sau falşi profesori. Cele două academii sunt o risipă de fonduri şi nu contribuie în niciun fel la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ şi cercetare de stat”, menţionează partidul, în comunicat.

Amendamentele depuse vizează suplimentarea fondurilor pentru investiţii în infrastructură. Printre acestea se numără:

– Suplimentarea cu 160.000 mii lei a fondurilor pentru întreţinerea infrastructurii rutiere

– Plata avansului pentru drumul de legătură autostrada A1 Arad-Timişoara-DN 69

– Fonduri pentru realizarea podului de peste râul Arieş, judeţul Cluj

– Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Iaşi

– Suplimentarea fondurilor pentru autostrada Bucureşti-Braşov

– Fonduri pentru reabilitarea pasajului de pe DN6 peste Centura Bucureşti

– Fonduri pentru varianta de ocolire a Sighişoarei

De asemenea, USR a depus multe amendamente pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul de educaţie, de la reabilitarea şcolilor la angajarea de profesori logopezi şi consilieri pentru elevi:

– Fonduri pentru expertizarea seismică a clădirilor în care se află şcoli

– Fonduri pentru dotarea a 400 de şcoli de stat cu grupuri sanitare

– Extinderea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii

– Dublarea sumei alocate pentru a asigura 1 psiholog/ consilier şcolar la 400 de elevi, în loc de 800

– Dublarea sumei alocate pentru lucrări de renovări la cele peste 2.000 de şcoli în stare precară, fără laboratoare de ştiinţe şi săli de sport

– Finanţarea a 200 de posturi pentru profesori consilieri pentru sprijinirea elevilor în alegerea carierei

– Fonduri pentru 100 de posturi de profesori logopezi

– Majorarea bugetului pentru fondul de dezvoltare instituţională (FDI)

Chiar dacă aceste amendamente au fost depuse, Guvernul pare să refuze, iar membrii USR deja au început cu acuzele.

„Să ne înțelegem: fără bani niciun domeniu nu poate funcționa decent. În felul ăsta vom scăpa de MCV la calendele grecești… Fără a aloca suficiente fonduri pentru justiție nu putem avea mari pretenții acest domeniu. USR a formulat mai multe amendamente prin care am solicitat suplimentarea alocărilor bugetare pentru Ministerul Justiției și Pachetul General în vederea creșterii numărului de posturi pentru serviciul de probațiune, astfel cum tocmai se angajase Guvernul în luna noiembrie, pentru încadrarea unor judecători, procurori, grefieri și auditori de justiție, pentru achiziții și dotări urgente pentru instanțele judecătorești, pentru plata specialiștilor antifraudă trecuți de la MFP la DIICOT și DNA, pentru dotări absolut necesare desfășurării activității de urmărire penală, pentru plata expertizelor, pentru achiziția de mijloace tehnice moderne care să ajute DNA și DIICOT în lupta cu infracționalitate”, a scris liderul deputaților USR, Stelian Ion, luni, pe pagina sa de  Facebook.