După ce Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunţat că va reorganiza tot ministerul, mi mulţi angajaţi au avut câte ceva de obiectat, aceştia fiind urmaţi şi de sindicate. Se pare că sindicaliştii poliţiei, de la ProLex vor ca ministrul să desfiindeze toate posturile de funcţionar în MAI.

Sindicaliştii vor acest lucru deoarece funcţionarii au aceleaşi drepturi salariale ca poliţiştii, precum şi vârsta de pensionare egală.

Reclamă

Potrivit ProLex, funcţionarii nu fac muncă de poliţişti, deci nu au de ce să deţină aceste drepturi, iar Ministerul de Interne se poate lipsi de aceste posturi, potrivit Naţional.

I-am cerut ministrului diferențierea funcțiilor de polițiști care fac muncă de poliție și cei care au doar denimirea și beneficiile. Sunt foarte mulți care nu au nicio legătură cu poliția, cum ar fi tot ce înseamnă funcționarii din Ministerul Afacerilor Interne, funcționarii din toate structurile MAI,de la juridic, financiar, logistic. Ce treabă au cu poliția, cu munca de poliție?

Și oamenii ăștia ies la pensie la 47 de ani, pentru că sunt încadrați în grupă specială, deși fac aceeași activitate ca și orice alt funcționar, cresc artificial numărul de polițiști la mia de locuitori. Din punctul meu de vedere, nici nu au bază legală să fie polițiști, pentru că în Legea Poliției scrie clar că polițiști sunt doar cei care îndeplinesc atribuții specifice acestei profesii.

Dacă s-ar scoate acești funcționari din rândurile polițiștilor s-ar face niște economii fantastice. Aceștia primesc norma de hrană la nivelul polițiștilor, care este mai mare decât a funcționarilor publici normali, adică 1.110 lei pe lună. Totodată, primesc și norma de echipament, deși nu se îmbracă în polițiști, circa 2.500 de lei pe an, bani care le rămân în buzunare. Iar peste toate acestea, acestor funcționari li se aplică legea pensiilor militare, care înseamnă o pensie aproape dublă decât a funcționarilor publici de la celelalte ministere și agenții, între 4.000 și 10.000 de lei. Asta ar însemna eficientizare pentru Ministerul Afacerilor Interne, că se economisesc bani care ar putea fi folosiți pentru reducerea deficitului de polițiști și pentru dotări cu autoturisme și echipamente”, a declarat, pentru Naţional, Vasile Lincu, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex.