Urmează zile extrem de călduroase în toată țara, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Specialiștii meteo anunță că un val de căldură va ajunge în România zilele următoare. Vor fi zile în care temperaturile vor ajunge și la 38 de grade. Căldura se va înregistra pe 29 iunie, 30 iunie și 1 iulie.

Un val de căldură va lovi România

”Valul de căldură se va extinde şi se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă Agenţia Naţională de Meteorologie.

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru același interval pentru zonele de vest și nord-vest.

”În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) şi vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul şi local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei”, transmite ANM.

Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Cum va fi vremea în luna iulie

Meteorologii au emis recent prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Conform acestora, următoarele săptămâni vor fi călduroase, cu deficit de ploi. Specialiștii meteo mai spun că temperaturile medii vor fi ușor ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată țara. De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi deficitare mai ales în luna iulie.

În săptămâna 27 iunie-4 iulie, valorile termice se vor situa mult mai sus decât normalul perioadei, în cea mai mare perioadă a țării.  Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele centrale, nordice și la munte. Excepție va face sud estul extrem al tării, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale.

În săptămâna 4-11 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval al anului.  Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioada, în toate regiunile.

Între 11 și 18 iulie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate, în toată țara.  Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Și în săptămâna 18 – 25 iulie va fi foarte cald, pe întreg teritoriul României.  Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioada vor fi deficitare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.