Situația economică îngrijorează în acest moment atât autoritățile, cât şi cetățenii la fel de mult ca și răspândirea epidemiei de Coronavirus. La ora actuală, autorităţile se aşteaptă la creşterea PIB-ului până la 6%, iar deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB în următoarea perioadă. Cu toate acestea, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu a anunţat săptămâna trecută o nouă rectificare bugetară.
Dacă lumea medicală continuă să îndemne la prudență, o bună parte a populației, cu precădere persoanele care au rămas fără un loc de muncă sau antreprenorii, care au fost siliți să-și suspende activitatea, solicită o relaxare a măsurilor.
Președintele țării, Klaus Iohannis, îndeamnă însă la răbdare și echilibru, înaintând data de 15 mai pentru o posibilă revenire asupra măsurilor restrictive de până acum.
Ce declară preşedintele:
„E important să înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia, iar responsabilitatea revine fiecăruia dintre cetățeni. Fiecare va trebui să aibă mai multă grijă de el și de familia sa. E încă prea devreme să luăm acum aceste măsuri, vom discuta după 15 mai. Aceste măsuri vor fi luate de guvernanți, împreună cu mine, vi le vom comunica, și împreună vom trece cu bine de această epidemie”, a declarat președintele, la finalul ședinței de urgență la care a participat, astăzi 21 aprilie, la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanții cabinetului Orban, de premier și de secretarul de stat Raed Arafat.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunța săptămâna trecută că, la prima rectificare bugetară a anului 2020, deficitul bugetar pentru anul în curs urcă la 6.7%, din care 3% se regăsesc în măsurile luate pentru relansarea economiei. În cadrul aceleiași declarații, Cîțu adăuga că estimările Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză indică o contracție a economiei de 1,9% în anul 2020 şi un PIB nominal în scădere la 1.082 miliarde de lei.