Reclamă

Legea care vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost votată cu o largă majoritate de către plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Votul a înregistrat 382 de voturi în favoarea legii și doar trei abțineri. Totuși, această lege poate fi contestată la Curtea Constituțională.

În timpul ședinței parlamentare, deputata ex-AUR Diana Șoșoacă a avut din nou un comportament agresiv, întrerupând lucrările și exprimându-și dezacordul față de eliminarea pensiilor speciale.

Un amendament propus de parlamentarul neafiliat Andrei Lupu, care sugera că eliminarea pensiilor speciale să se aplice doar pentru indemnizațiile viitoare, a fost respins cu o majoritate de 282 de voturi împotrivă, în timp ce 41 de voturi au fost pentru acest amendament și 48 de parlamentari s-au abținut.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate

Camera Deputaților și Senatul au adoptat legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor într-o ședință comună, cu o majoritate covârșitoare de 382 de voturi pentru și trei abțineri.

Ultima oră! Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate! Diana Șoșoacă a făcut scandal în timpul ședinței

Ședința a fost condusă de președintele interimar al Camerei, Alfred Simonis.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat că Parlamentul va fi probabil convocat într-o sesiune extraordinară la începutul lunii viitoare pentru a vota o serie de legi care împiedică deblocarea fondurilor PNRR de către Bruxelles.

Una dintre legile care trebuie adoptate este cea privind reforma sistemului de pensii, care presupune, în primul rând, eliminarea pensiilor speciale și a cumulului pensie-salariu în sectorul public. Fără această reformă, România nu poate depune a treia cerere de plată în cadrul PNRR.

Nicolae Ciucă a amenințat: Cine nu votează, va fi eliminat din partid

Conform cursdeguvernare.ro, primul pas către această reformă a fost făcut prin votul Parlamentului care a eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. PNL susține că aceasta va conferi Parlamentului autoritate morală pentru a realiza reforma pensiilor speciale.

În cadrul ședinței, a fost intonat imnul național în semn de respect cu ocazia Zilei Drapelului.

În context, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi excluși din partid. El a subliniat că Biroul Politic Național a decis ca toți parlamentarii PNL să susțină pachetul de legi care prevede eliminarea pensiilor speciale și a cumulului pensie-salariu până la închiderea sesiunii parlamentare de miercuri. De asemenea, a menționat că este posibilă o sesiune extraordinară în cazul în care aceste legi vor fi contestate la Curtea Constituțională.

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a afirmat că în PSD nu a fost luată o decizie privind excluderea din partid a celor care nu votează eliminarea pensiilor parlamentarilor și speră că, la fel ca în PNL, apartenența la partid implică și disciplina de partid, astfel încât să nu fie necesare sancțiuni.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro