Ministrul Nicolae Ciucă a vorbit public despre problema spitalelor din România, mai ales despre cele din Deva şi Suceava. Potrivit acestuia, cea mai gravă problemă, cea a răspândirii personalului medical este ”una gravă, de maximă urgenţă şi care cere măsuri ferme, radicale şi imediate”.

”Problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecţiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este una gravă, de maximă urgenţă şi care cere măsuri ferme, radicale şi imediate. Am răspuns, de aceea, cu maximă promptitudine, solicitării ministrului sănătăţii, de a contribui cu personal medical militar şi nu numai, la rezolvarea situaţiei foarte grave de la Spitalul din Suceava. Vreau să fie foarte clar: acest spital nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut în subordinea MApN, nu a fost transformat într-o cazarmă, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut să transforme în soldaţi care să execute fără crâcnire ordinele”, a transmis, joi, ministrul Nicolae Ciucă, conform news.

Ministrul Apărării compară situaţia cu cea a unei nave în derivă.

”Nava s-a lovit de stânci şi a început să ia apă, se află în derivă, fără motoare, fără cârmă, fără căpitan, iar la posturi cu mai puţin de 10% dintre marinari. Peste toate acestea, la bordul navei se manifestă mocnit şi un incendiu. Într-o situaţie ca aceasta, nu este timp pentru alte discuţii decât acelea despre măsurile urgente care se pot lua: aducerea la bord a unui căpitan şi a unei echipe care să poată ţine nava pe linia de plutire şi să o scoată din furtună. Pentru asta, căpitanul chemat trebuie să ia măsuri urgente pentru stingerea focului şi evacuarea apei, să aducă de pe alte nave o parte din echipaj şi să-l recupereze pe cel rămas la bord, să repună în funcţiune sistemele esenţiale ale navei şi să ducă nava în siguranţă, departe de pericol. Despre asta este vorba la Suceava. Acolo este o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieţi”, a mai conchis Ciucă.

De altfel, Ministrul Ciucă a mai declarat şi   că spitalul trebuie repus în funcţiune nu doar pentru pacienţii bolnavi de coronavirus ci şi pentru tratametele pacienţilor din toată Bucovina.

”Cel mai grav ar fi acum să politizăm un astfel de caz. Am văzut multe luări de poziţie, pe acest subiect, în rândul politicienilor şi al altor analişti sau formatori de opinie. Deşi este evident că pandemia COVID-19 nu are culoare politică, sunt sigur că astfel de păreri vor mai fi auzite. Nu le poate interzice nimeni să-şi spună părerea. Şi nu este problema mea să judec competenţa unor astfel de opinii şi verdicte. Am văzut şi multe luări de poziţie din rândul personalului spitalului, în mod deschis, sau prin opinii anonime. Aici sunt de făcut câteva precizări. Aceşti oameni au trecut printr-un stres extrem. Viaţa lor, a familiilor lor şi a pacienţilor lor a fost pusă în pericol. Strigătele lor de ajutor, teama pe care o au pentru ceea ce se întâmplă în prezent şi temerile pe care le au pentru viitor sunt de înţeles, sunt de auzit şi sunt de luat în seamă”, a mai declarat ministrul Apărării.

Ciucă a povestit şi despre echipa de la Deva care are ”o misiune la fel de grea”.

”Vor fi, probabil, şi alte astfel de solicitări. Iată că, în momente ca acestea, pentru care nimeni din lume nu ar fi putut fi pregătit pe deplin, sunt oameni în România care îşi asumă fără ezitare destinele şi jurămintele pe care le-au depus: acela de credinţă faţă de Ţară şi Jurământul lui Hipocrate. Medicii militari nu pot face minuni, dar puteţi conta că vor face tot ceea ce va depinde de ei pentru a-şi pune competenţele şi propria viaţă în slujba semenilor lor”, a mai transmis ministrul Apărării.