Reclamă

Astfel, la început au apărut zvonuri pe care oamenii încă le cred, cum că vaccinarea anti-COVID ar afecta fertilitatea. Mai clar, femeile erau speriate și nu voiau să se vaccineze de frica faptului că nu vor mai putea face copii în viitor. De la debutul pandemiei de coronavirus specialiștii au demontat aceste mituri, iar acum a venit rândul președintelui Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, Radu Vlădăreanu, care s-a decis să spună care este, de fapt, adevărul.

Afectează serul anti-COVID fertilitatea?

 „Mitul că vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea a apărut acum un an, când cineva a făcut o mică constatare, infimă. Dar este vorba de o logică fracturată. E o logică fracturată: ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are acelaşi gust la sucul de portocală”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu, spunând că studiile făcute de oamenii de știință nu arată acest lucru.

Astfel, spune medicul, gravidele ar trebui să se vaccineze, fiindcă imunizarea este sigură și, mai mult, scade riscul de a face o formă gravă de coronavirus.

Ajunge vaccinul la făt?

Medicul Radu Vlădăreanu susține căvaccinul nu ajunge la copil, ci doar anticorpii, motiv pentru care nu contează cu ce ser preferă gravidele să se vaccineze.

„Dacă am făcut prima doză, am văzut că sunt însărcinată, fac apoi şi a doua doză de vaccin”, a completat medicul.

Un alt medic, Simona Vlădăreanu, a declarat la Antena 3, a vorbit despre efectele pe care le pot avea serurile dezvoltate de Pfizer și Moderna asupra gravidelor care decid sa se vaccineze.

Explicațiile medicilor specialiști

 „Categoric există indicaţie de vaccinare anti-COVID atât a gravidei, cât şi după naştere, pe durata alăptării, dacă nu s-a vaccinat până atunci. Mă refer în special la cele două seruri, Pfizer şi Moderna, făcute după o tehnologie revoluţionară, deci nu e o tehnologie nouă care trebuie dovedită acum. Această moleculă ARN mesager e eliminată şi nu trece nici în lapte, nici în tubul digestiv al nou-născutului. Momentul optim de vaccinare al gravidei este trimestrul II către trimestrul III al sarcinii, pentru că după cele două doze de vaccin are e nevoie de timp pentru a obţine un titru de anticorpi protectori”, mai spune doctorița.

Medicul explică faptul că femeile care au nevoie de informații trebuie să apeleze la specialiști, nu la „toți habarniștii”. Simona Vlădăreanu susține că în țările civilizate, doar experții în domeniul medical își pot da cu părerea.

Cine este de vină pentru lipsa comunicării?

De la apariția vaccinului împotriva coronavirusului, țara noastră s-a împărțit între persoane care sunt de acord cu vaccinarea anti-Covid și persoane care sunt pro vaccin. Atât politicieni, cât și doctori, sau chiar preoți, s-au arătat împotriva vaccinării, iar românii au fost influențați de aceste păreri.

Totuși, sunt dovezi clare că spitalele sunt pline din cauza gravității virusului, însă cu toate acestea, deciziile luate de autorități nu ajută, ba mai mult, creează discriminări mari.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro