Se dau 250 de euro de la stat. Ministerul Dezvoltării a anunțat cine primește acești bani.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a adus vești bune pentru românii participanți la programul „Banca pentru Locuințe”.

Aproximativ 79.277 de persoane vor beneficia de o sumă totală de 238.484.275,84 lei, care va fi distribuită clienților BCR „Banca pentru Locuințe” și Aedificium „Banca pentru Locuințe”. Acești bani reprezintă primele de stat datorate în perioada 2014-2022.

Ministrul Cseke Attila a anunțat că aceste prime vor fi virate integral către cetățeni și plățile vor fi efectuate la timp. BCR „Banca pentru Locuințe” va primi 209.187.032,41 lei, iar Aedificium „Banca pentru Locuințe” va primi 29.297.243,43 lei.

Se dau 250 de euro de la stat

Persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care au încheiat contracte de economisire-creditare pe o perioadă de minimum 5 ani și au economisit sume valabile pentru locuințe, pot beneficia de aceste prime. Prima de stat, de maximum 250 de euro/an de economisire, este finanțată de guvern prin bugetul MDLPA. Pentru anul 2023, programul a primit alocări bugetare în valoare de 280.000.000 de lei.

Fondurile necesare pentru plata primelor de stat datorate pentru anii 2014-2022 nu au fost acordate anterior din cauza unor proceduri judiciare. Acestea au fost declanșate în urma constatărilor Curții de Conturi privind nereguli legate de abateri de la legalitate și regularitate. Ministerul a suspendat plățile până la luarea deciziilor finale.

Ultima oră! Ei sunt românii care vor primi 250 de euro de la stat. Instanța a decis

Anunțul Ministerului Dezvoltării

După decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerul a reușit să recupereze suma totală de 597.708.504,80 lei de la cele două bănci, care a fost transferată la bugetul de stat. MDLPA a precizat că fondurile vor fi transferate către bănci în zilele următoare, urmând ca acestea să fie distribuite beneficiarilor eligibili.

„Având în vedere întinderea prejudiciilor estimate de Curtea de Conturi la cele două bănci de locuinţe şi ţinând cont că acestea vizau dreptul clienţilor de a beneficia de primă de stat, pentru ca prejudiciile aduse bugetului de stat să nu fie extinse şi pe următorii ani, Ministerul Dezvoltării a decis, la acel moment, suspendarea plăţilor până la pronunţarea unor hotărâri definitive. În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministerul a recuperat de la cele două instituţii bancare suma totală de 597.708.504,80 lei, care conform sentinţei judecătoreşti a fost virată la bugetul de stat. Sumele vor fi transferate către bănci în următoarele zile, urmând ca acestea să le vireze către beneficiari”, precizează Ministerul Dezvoltării.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.