Vicepremierul Kelemen Hunor a făcut câteva precizări cu privire la intrarea țării noastre în Spațiul Schengen. Domnul a precizat că dialogul dintre politicienii de la București și Viena va reîncepe în curând pe acest subiect. Reamintim că Austria a votat împotriva intrării României în spațiul de liberă circulație pe 8 decembrie 2022. De asemenea, liderul UDMR a explicat și care sunt elementele fără de care nu se poate rezolva acest dosar.
În urma unei conversații dintre președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, ambasadorul României, Emil Huruzeanu, a fost retrimis la Viena. Kelemen Hunor spune că nu știe care a fost subiectul discuției între cei doi președinți, însă a menționat că retrimiterea ambasadorului român înseamnă că vor fi reluate discuțiile despre aderarea României la Spațiul Schengen.
Kelemen Hunor, noi vești despre aderarea României la Spațiul Schengen
Kelemen Hunor spune că lărgirea Spațiului Schengen este un scop comun. Fără România, Austria, Bulgaria și Olanda nu se poate rezolva acest obiectiv. În ceea ce privește un nou eșec al țării noastre, Kelemen Spune că este inadmisibil. De aceea, explică politicianul reluarea dialogului este în regulă.
În opinia lui, până la finalul anului în curs, trebuie găsită o soluție comună pentru ca România și Bulgaria să intre în spațiul de liberă circulație.
„Nimeni nu îşi permite încă un eşec, nici noi, nici Comisia Europeană, dar până la urmă cred că niciun stat membru. Şi de aceea reluarea dialogului după o lună cred că este în regulă şi trebuie să găsim o soluţie comună până la sfârşitul anului 2023 să intrăm în Spaţiul Schengen şi noi, şi Bulgaria. Acest lucru înseamnă, bineînţeles, acordul celor două state care au avut nişte probleme, Austria şi Olanda”, a precizat politicianul.
Când ar putea fi primită România în spațiul de liberă circulație
Kelemen Hunor explică faptul că este conștient că problemele nu vor fi rezolvate într-o lună sau două, însă până la finalul anului se poate ajunge la o înțelegere. Astfel încât, în anul 2024, țara noastră să fie primită în spațiul de liberă circulație.
Reamintim că pe data de 8 decembrie 2022 România a primit un „nu” clar din partea Austriei atunci când s-a dat votul pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.