Părinţii unui copil de doar patru ani din Argeş trec prin clipe greu de imaginat, de când micuţul se zabte între viaţă şi moarte din cauza unor stomatologi care l-au anesteziat ilegal înainte de un tratament dentar, marţi, 11 ianuarie.

Iniţial, copilul a fost în stare de inconştienţă, însă apoi a intrat în comă profundă, iar acum este în moarte cerebrală. Bebeluşul este ţinut în viaţă doar de aparate, potrivit medicilor de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Specialiştii i-au efectuat o ElectroEncefaloGrama, iar din rezultatele acesteia a reieşit că micuţul nu mai are activitate cerebrală.
„Copilul respiră doar susținut de aparate și este în moarte cerebrală”, conform medicilor.

Medicii i-au făcut anestezie generală copilului de doar 4 ani

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, inspectorii DSP au făcut ample verificări la clinica dentară din Piteşti. În urma verificărilor, s-a aflat că medicii nu aveau voie să facă anestezie totală pentru că în autorizaţia de funcţionare nu se precizează că acest cabinet are  secţie de ATI. Clinica a fost amendată cu 20.000 de lei, iar pe numele vinovaţilor se întocmesc dosare de cercetare penală, riscul de închisoare fiind destul de mare.

„S-a adminsitrat o sedare intravenoasă, deci generală, pe care a administrat-o un medic de anestezie şi terapie intensivă, deci nu un stomatolog, a fost o echipă practic. Din experienţă vă spun că, dacă a fost o problemă, a fost o problemă legată de această anestezie general”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, dr. Dragoş Stanciu.

Referitor la acest caz, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că  procedura a fost ilegală, deoarece  intervenția se poate face doar în unitățile medicale unde pacientul poate fi intubat rapid.

„Anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată la o instituție sanitară, unde există întotdeauna riscul că această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poți intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator”, a explicat Victor Costache.

Ce spune medicul care a făcut anestezia copilului 

Medicul anestezist Adrian Dinescu, cel care a făcut anestezia copilului de patru ani, a spus că a respectat toate protocoalele medicale.

„Am o experienţă de peste 400 de copii care au efectuat anestezia în această formă, familia pacientului şi-a dat acordul pentru această clinică, lucrurile au decurs normal până la un moment dat. Am instituit resuscitarea cardiopulmonară rapidă, şi pacientul a plecat din clinică stabilizat. Consider că în momentul în care am avut un astfel de incident şi o complicaţie am acţionat în parametrii profesionali”, a declarat, pentru Mediafax, medicul anestezist Adrian Dinescu.