Reclamă

Mai clar, conform noilor decizii, românii care se află în pragul pensionării nu ar mai trebui să își facă griji cu privire la vârsta la care se pot retrage din muncă. Vorbim despre o lege discutată în Parlament, care a speriat mulți români.

Raluca Turcan a făcut mai multe precizări într-un comunicat de presă, în care spune că acea lege nu va majora vârsta de pensionare și nici nu va contribui la modificarea stagiului de cotizare.

Ministerul Muncii: Viitoarea lege a pensiilor nu prevede majorarea vârstei de pensionare.

„Atragem atenția că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, a transmis Ministerul Muncii.

Atenție! Nici stagiul complet de cotizare nu se va schimba prin viitoare lege. Acest lucru înseamnă că va rămâne de 35 de ani.

„Cele două legi vor fi elaborate de Ministerul Muncii. Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii. Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.

De asemenea, MMPS spune că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR.

Pensiile vor crește în 2022

În urmă cu mai multe luni, Raluca Turcan anunța că pensiile vor crește în anul 2022 cel puțin cu rata inflației.

„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a arătat ministrul muncii în urmă cu câteva luni.

Reamintim că diferențele dintre pensii sunt uriașe la noi în țară. Sunt cazuri în care o persoană care a muncit ani de zile primește maxim 1.000 de lei pensie, și persoane care au pensii de 70.000 de lei. Despre această situație, Raluca Turcan spune că statul are obligația de a reduce inechitățile și de a face sustenabil și predictibil sistemul plăților.  De asemenea, se mai are în vedere digitalizarea sistemului de pensii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro