Albert Bourla, directorul companiei farmaceutice Pfizer, a anunțat că în curând va fi distribuită o nouă formulă a vaccinului anti-Covid. Noul ser dezvoltat împotriva coronavirusului nu ar necesita condiții speciale pentru depozitare la temperaturi scăzute și poate fi ținut în frigider.

Din cauza apariției tulpinii Omicron, care este mult mai periculoasă decât toate variantele care au apărut până acum, companiile care au dezvoltat vaccinurile anti-COVID au decis să facă noi seruri. Asta pentru că, potrivit specialiștilor, noua tulpină scade eficiența vaccinurilor. Însă momentan, Pfizer a decis să ia această măsură din alte motive.

1. Ce se întâmplă cu vaccinul produs de Pfizer

De asemenea, compoziția serului injectabil va fi modificată pentru a permite depozitarea tratamentului Pfizer în frigidere obișnuite. Această modificare a fost  decisă pentru a ajuta țările sărace, al căror sistem medical nu dețin aparaturi speciale.

 „Vaccinul trebuia depozitat la -70 de grade. Noua noastră formulă, care deja a început să circule, va permite (depozitarea) trei luni în frigidere obişnuite, la 2-4 grade. Aceasta este o diferenţă mică într-o ţară ca Marea Britanie, dar în ţări din Africa Subsahariană diferenţă va fi imensă”, a afirmat Albert Bourla.

Noul vaccin dezvoltat de Pfizer va fi distribuit în aproximativ o lună de zile. De asemenea, directorul companiei a mai spus într-un interviu acordat BBC că populația planetei va fi nevoită să se vaccineze anual împotriva coronavirusului, chiar dacă pandemia va lua sfârșit.

2. Va trebui să ne vaccinăm anual anti-COVID

Această vaccinare va fi necesară mulți ani de acum înainte, explică specialistul, pentru a menține un nivel foarte ridicat de protecție.

BBC anunță că declarațiile lui Albert Bourla au fost făcute înainte ca guvernul britanic să semneze un contract cu Pfizer pentru 54 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID. Un alt contract, pentru 60 de milioane de doze a fost semnat cu Moderna. Cele 114 milioane de doze ar urma să fie livrate în 2022 și 2023.

3. Vaccinul produs de Pfizer va fi actualizat

Potrivit autorităților sanitare britanice, contractele prevăd furnizarea de vaccinuri modificate în cazul apariției de noi „variante îngrijorătoare” ale coronavirusului. Șeful Pfizer a precizat că specialiștii săi au realizat deja versiuni actualizate ale vaccinului, ca urmare a apariției variantelor Beta (Africa de Sud) și Delta (India).