Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre modul în care spitalele din țară vor gestiona valul cinci al pandemiei de coronavirus. De asemenea, el a solicitat ajutorul și solidaritatea oamenilor. În acest sens, Rafila roagă populația să respecte măsurile anunțate astăzi de autorități, pentru ca acestea să fie menținute pentru o perioadă cât mai scurtă de timp.

1. Pregătiri pentru valul cinci al pandemiei de coronavirus

Tot ce contează în acest moment, spune ministrul Sănătății, este ca situația din unitățile sanitare să nu mai ajungă la fel ca în anii trecuți. Reamintim că multe persoane cu boli cronice nu au avut acces limitat la serviciile medicale din cauza celor infectați cu coronavirus.

Alexandru Rafila a vorbit și despre proiectul referitor la obligativitatea certificatului verde pentru angajații din Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale. Acesta spune că susține orice proiect care are ca și rezultat un instrument de sănătate publică care poate încetini transmiterea virusului.

Însă, precizează el, Florin Cîțu a depus un proiect de lege care se referă exclusiv la personalul medical, neavând niciun fel de impact asupra sănătății publice.

2. Rafila: Adoptarea certificatului verde nu este suficientă

„Dacă se aprobă certificatul verde acum și intră în vigoare peste 3 săptămâni, atunci vom fi în vârful valului. Adoptarea unui astfel de document nu este suficientă, trebuie și operaționalizarea lui. Odată cu trecerea timpului, efectul unei astfel de decizii va scădea impactul asupra sănătății publice”, a mai declarat, miercuri, Alexandru Rafila.

Cazurile de infectare cu coronavirus au izbucnit pur și simplu după sărbătorile de iarnă. De la câteva sute de cazuri pe zi de infectare, astăzi, de exemplu, au fost raportate aproape 5.000. De aceea, autoritățile au decis să introducă noi restricții, pentru a nu ajunge din nou ca situația să fie scăpată de sub control.