Începând cu luna ianuarie 2022, țara noastră va renunța la administrarea serului produs de AstraZeneca, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Medicul militar spune că foarte puțini români se vaccinează cu acest ser.

România renunță la vaccinarea cu AstraZeneca

Propunerea a fost făcută oficial Ministerului Sănătății de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

„În unanimitate s-a luat decizia la nivelul CNCAV să propunem Ministerului Sănătății să renunțăm la vaccinul AstraZeneca din ianuarie 2022, având în vedere că este un număr foarte mare de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin. Flacoanele sunt multi-doză, cu 10 doze, iar procentul de doze sacrificate este foarte mare. Din punct de vedere cost-eficiență a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătății”, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

În acest moment, în România nu sunt disponibile doze de vaccin AstraZeneca, dar țara noastră urmează să recepționeze o nouă tranșă din acest vaccin pentru persoanele care au făcut doza 1, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță.

Studii îngrijorătoare legate de vaccinul produs de AstraZeneca

De-a lungul timpului au apărut mai multe studii legate de acest vaccin. Cel mai îngrijorător a fost unul făcut în Marea Britanie conform căruia anumite categorii de persoane nu ar trebui să se vaccineze cu acest ser.

Conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, riscurile vaccinării cu AstraZeneca depășesc beneficiile pentru grupa de vârstă 30-39 de ani.  Riscul de tromboză în rândul populaţiei este mai mare după vaccinare, conform cercetării publicate în British Journal of Medicine.

Aceste persoane nu trebuiau să se imunizeze cu acest ser

Potrivit datelor făcute publice de oamenii de știință, pentru grupa 30-39 de ani, chiar şi în rândul celor care au comorbidităţi, riscul de deces este de 7,4 la 100 de mii. Luându-se în considerare faptul că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca are o eficacitate de 100%, ar trebui să fie vaccinate peste 13.500 de persoane pentru a fi evitat un deces. Acești oameni ar fi expuși efectelor adverse pe termen scurt și mediu.

Oamenii de știință spun că pentru fiecare persoană care ar fi putut muri din cauza coronavirusului, ar putea apărea două cazuri de tromboză. Pentru fiecare două decese care pot fi prevenite prin vaccinarea cu AstraZeneca (Vaxzevria), patru oameni care ar fi supravieţuit chiar şi fără vaccin pot face tromboze. Iar din aceşti patru, unul ar putea muri, iar trei ar putea rămâne cu sechele grave.

Nu este singurul studiu care arată problemele pe care le are acest ser. Așadar, nu este de mirare că românilor le este frică să se imunizeze cu vaccinul produs de AstraZeneca.