Banca Națională a României (BNR) a luat decizia de a menține dobânda cheie la 7% pe an, într-o perioadă în care inflația a fost una dintre principalele preocupări ale băncii centrale.
Menținerea dobânzii cheie la acest nivel ar putea ajuta la temperarea inflației, care a crescut semnificativ în ultima perioadă.
BNR menține dobânda cheie la 7% pe an
„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei îşi va accelera probabil descreşterea în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (februarie 2023), sub influenţa unor efecte de bază consistente şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, precum şi pe fondul modificării caracteristicilor schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie”, arată BNR.
Cum va afecta România această decizie
Deși există unele incertitudini asociate cu noua configurație a schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie, balanța riscurilor pare să se încline ușor în sens ascendent.
În plus, scumpirile la energie și alte produse au determinat creșterea inflației în țară și la nivel global, ceea ce a adus noi provocări economiei românești. În acest context, menținerea dobânzii cheie la același nivel poate ajuta la menținerea stabilității economice și la protejarea puterii de cumpărare a populației.
În același timp, BNR a menținut și ratele dobânzii pentru facilitatea de creditare și impozit la nivelul actual, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra pieței financiare și a sectorului bancar din România.