Deputații George Simion și Liliana Scripnic au depus un proiect de lege la Senat care prevede obligativitatea purtării uniformei școlare în licee și școlile din România.

Obiectivul acestei propuneri este prevenirea apariției apariției unor complexe în rândul elevilor ai căror părinți nu au posibilități financiare pentru a le cumpăra haine de firmă cum au anumiți colegi de-ai lor. 

Cum își susține AUR proiectul 

„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”, a transmis AUR. 

AUR a mai menționat că în perioada interbelică, portul uniformei școlare era un motiv de mândrie pentru elevii din România. Tinerii simțeau că fac parte dintr-o comunitate prestigioasă de copii studioși. 

Ultima oră! Ar putea redeveni obligatoriu în România. Ce decizie a luat George Simion Arhivă presă

Pentru susținerea proiectului, AUR a citat un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii. Potrivit rezultatelor acestui studiu, 83% dintre profesorii care au făcut parte din eșantion sunt de părere că o uniformă școlară bine aleasă poate preveni comportamentul de excludere, de luare în derâdere a cuiva pe tema înfățișării sau a situației sale financiare. 

Uniforma școlară ar putea deveni obligatorie în România 

Totodată, inițiatorii proiectului au menționat că purtarea uniformei școlare previne stresul elevilor și al părinților de a hotărî în fiecare zi ținutele pentru școală, dar și tentația tinerilor de a îmbrăca haine excentrice cu care să epateze în fața colegilor. 

Conform inițiatorilor proiectului, în acest fel, prin impunerea uniformei școlare în toate instituțiile din învățământul preuniversitar, cel puțin din punct de vedere vestimentar, pe durata orelor de curs, toți elevii pot fi egali.