Începând cu 1 septembrie 2023, cetățenii români nu vor mai avea posibilitatea de a-și cumpăra vechime în muncă. Aceasta este ultima lună în care pot face acest lucru, conform legislației curente.
Măsura este adresată celor care nu au cotizat suficient pentru a beneficia de o pensie decentă. În prezent, pentru a beneficia de pensie, este necesară o contribuție minimă de 15 ani la asigurările sociale.
Între timp, inițiativa de prelungire a termenului pentru cumpărarea vechimii în muncă a fost respinsă în Parlament, astfel că termenul nu va fi extins. Conform legii, până pe 31 august, românii pot cumpăra până la șase ani de vechime, cu o cotizație de 750 de lei lunar sau 9.000 de lei anual. Plata poate fi efectuată într-o singură tranșă sau eșalonat.
Potrivit datelor disponibile, în ultimii ani s-au încheiat peste 22.000 de contracte de acest tip, care au generat peste 258 de milioane de lei.
În ceea ce privește calcularea vechimii în muncă pentru pensie, există mai multe tipuri de concedii care sunt luate în calcul:
Concediul de odihnă este considerat perioadă de cotizare, conform Codului muncii, care prevede că fiecare salariat are dreptul la minim 20 de zile libere anual.
Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, este considerat vechime în muncă, conform Legii nr. 346/2002.
Concediile pentru nașterea și creșterea copiilor, precum concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, cel de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal sunt, de asemenea, luate în considerare la cotizarea pentru pensie.
De exemplu, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav este acordat angajaților pentru copii cu vârsta de până la șapte ani, sau până la 18 ani în cazul copiilor cu handicap, conform OUG nr. 158/2005. În aceste situații, salariații primesc o indemnizație lunară de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară.
De asemenea, chiar dacă anumite perioade din concediul de îngrijitor nu sunt contributive, acestea sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare, conform OUG nr. 111/2010.