Reclamă
Reclamă

UEFA a exclus de pe lista ziariştilor acreditaţi un jurnalist kosovar, după ce acesta a imitat vulturul albanez în faţa unei întregi tribune de suporteri sârbi, în timpul unei transmisiuni în direct a meciului dintre Serbia și Anglia, scrie The Guardian.

Lui Arlind Sadiku, care transmite pentru postul de televiziune Artmotion, i s-a refuzat intrarea la conferința de presă a Albaniei de marți și ulterior i s-a confiscat acreditarea. Într-o scrisoare citată de The Guardian, angajatorilor lui Sadiku li s-a transmis de către UEFA că permisul său a fost anulat cu efect imediat din cauza „abaterii de la meciul dintre Serbia și Anglia”.

Înainte de meciul de duminică, Sadiku a transmis din ceea ce spunea că a fost o poziție alocată de UEFA în fața a câteva mii de suporteri ai Serbiei. În transmisiune se aud cântări și Sadiku spune că suporterii au inclus expresia „Kosovo je srce Srbije” („Kosovo este inima Serbiei”). Spre sfârșitul segmentului de trei minute s-a uitat spre mulțime și a făcut gestul „vulturului” cu mâinile.

Reclamă

Serbia nu recunoaște independența Kosovo și relațiile au continuat să fie tensionate de la încheierea războiului din Kosovo din 1999. Etnicii albanezi formează aproape 93% din populația Kosovo și țările împărtășesc o legătură strânsă. Simbolul „vulturului”, care reprezintă vulturul cu două capete de pe steagul Albaniei, este probabil să fi fost privit ca provocator, având în vedere o lungă istorie de dușmănie cu Serbia.

Sadiku, care a primit amenințări cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare în ultimele trei zile, a declarat pentru The Guardian că reacția sa a fost instinctivă și emoțională. „Oamenii nu știu cum m-am simțit în acel moment, pentru că am o traumă provocată de război”, a spus el. „Casa mea a fost bombardată în miezul nopții când eram copil, dormeam și îmi amintesc că m-am trezit cu sticlă și sânge pe față și corp. Știu că a fost neprofesionist din perspectiva unui jurnalist, dar să-mi văd familia în acea situație a fost traumatizant pentru mine și nu pot uita.”

Ca răspuns la o anchetă din partea The Guardian, UEFA a transmis: „UEFA poate confirma că unui jurnalist i s-a anulat acreditarea din cauza unei conduite greșite la meciul Euro 2024 dintre Serbia și Anglia din 16 iunie 2024. Acest reporter poate fi înlocuit de un alt jurnalist din aceeași organizație pentru restul turneului.”

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro