Reclamă
Reclamă

UE își propune să monitorizeze conversațiile online și să controleze rețelele sociale pentru a proteja cetățenii și mai ales minorii de riscurile și pericolele asociate tehnologiei și comunicării online.

Acest demers vine ca răspuns la faptul că oamenii petrec tot mai mult timp pe dispozitivele lor și comunică în principal prin intermediul platformelor de socializare.

UE vrea să combată pedofilia prin monitorizarea conversațiilor online

Una dintre preocupările principale ale UE este combaterea pedofiliei și exploatarea sexuală a copiilor pe internet. Aceste probleme reprezintă o provocare majoră, deoarece rețelele sociale oferă o libertate și deschidere care fac dificilă identificarea și combaterea acestor comportamente infracționale.

UE vrea control total și intenționează să implementeze măsuri de monitorizare a conversațiilor online pentru a identifica și pedepsi cei responsabili de astfel de activități ilegale.

Reclamă

Tehnicile de monitorizare a conversațiilor sunt deja permise pentru unele companii IT, cum ar fi Gmail, Facebook, Instagram Messenger și Skype. UE dorește să extindă aceste practici și să responsabilizeze și alți furnizori de servicii de comunicare de informații criptate, cum ar fi WhatsApp. Scopul este de a asigura o monitorizare mai eficientă a utilizatorilor și de a preveni abuzurile.

UE vrea să ne citească conversațiile din online! Care este scopul principal al acestei măsuri

UE vrea să ne citească conversațiile online

Riscurile asociate utilizării rețelelor sociale sunt reale și preocupătoare, în special în ceea ce privește exploatarea minorilor. UE vrea control total, dar în același timp dorește să ofere flexibilitate furnizorilor de servicii sociale pentru a implementa măsuri de protecție adecvate.

Nu se dorește impunerea unor măsuri obligatorii, ci furnizorilor li se va permite să aleagă cum să implementeze aceste măsuri, în funcție de riscurile identificate și caracteristicile serviciilor pe care le furnizează.

În România, această inițiativă a fost contestată de mai multe organizații neguvernamentale, care susțin că aceasta ar afecta dreptul la intimitate al cetățenilor.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, a subliniat importanța respectării principiului intimității și a exprimat opoziția față de monitorizarea conversațiilor online fără o decizie a unei instanțe legale. El consideră că există un exces de panică în această privință și că cetățenii ar trebui să aibă dreptul la confidențialitate în mediul online.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro