Reclamă

Uniunea Europeană a reînnoit, luni, sancțiunile extinse împotriva Rusiei pentru a continua presiunea economică asupra acestei țări. Decizia a fost luată după ce Ungaria a renunțat la blocarea reînnoirii, obținând în schimb asigurări privind securitatea sa energetică din partea Bruxelles-ului.

Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, a anunțat pe platforma socială X că „Europa livrează rezultate: miniștrii de externe ai UE tocmai au convenit să prelungească din nou sancțiunile împotriva Rusiei. Acest lucru va continua să priveze Moscova de venituri pentru a-și finanța războiul. Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le provoacă”.

Oficialii din alte țări ale UE au avertizat că, dacă sancțiunile nu ar fi fost reînnoite înainte de termenul 31 ianuarie, ar putea genera consecințe majore, inclusiv deblocarea activelor rusești din Europa, utilizate pentru a sprijini Kievul.

Sancțiunile includ interdicții sectoriale privind comerțul și măsuri care blochează activele Băncii Centrale a Rusiei. Profiturile generate de aceste active înghețate sunt utilizate pentru a finanța un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, susținut de Grupul celor Șapte (G7).

Premierul ungar Viktor Orban a inițiat discuții cu administrația Trump în privința sancțiunilor, însă americanii s-au opus relaxării presiunii economice asupra Rusiei. Budapesta, care menține legături economice și politice strânse cu Moscova, s-a declarat inițial nemulțumită de decizia Kievului de a nu prelungi acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina.

Comisia Europeană a asigurat Ungaria că va continua discuțiile cu Ucraina privind aprovizionarea prin gazoductele ucrainene. Într-o declarație, Bruxelles-ul a subliniat că va include Ungaria și Slovacia în acest proces pentru a menține stabilitatea aprovizionării energetice.

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, s-a declarat mulțumit de asigurările primite din partea Comisiei. „Comisia Europeană s-a angajat să protejeze conductele de gaze naturale și petrol care aduc combustibil către statele membre ale Uniunii Europene”, a scris el pe Facebook.

Uniunea Europeană a impus până în prezent cincisprezece runde de sancțiuni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro