Reclamă

Persoanele care locuiesc în țările membre ale Uniunii Europene sunt sfătuite să își facă provizii de urgență pentru eventualitatea izbucnirii unui război sau a unei alte crize majore, conform unui raport recent. Documentul, publicat miercuri, a fost redactat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, în calitate de consilier special al președintelui Comisiei Europene.

Raportul subliniază nevoia Uniunii Europene de a-și îmbunătăți pregătirea pentru diferite crize, pe fondul lecțiilor învățate din pandemia COVID-19 și din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. O sugestie importantă din raport este ca statele membre să îndrume cetățenii să fie autosuficienți timp de 72 de ore în eventualitatea unei urgențe.

Printre măsurile propuse se numără furnizarea de indicații asupra constituirii rezervelor de alimente, băuturi și medicamente și accesul la serviciile de urgență. Studiul inclus în raport detaliază diferite provizii necesare, cum ar fi o lanternă și un radio cu baterii, evidențiind nevoia unei pregătiri mai bune pentru cetățenii europeni.

Propunerile au fost făcute în contextul în care raportul evidențiază că Uniunea Europeană nu a avut un plan clar de acțiune pentru o eventuală agresiune armată împotriva unui stat membru. „Amenințarea de război pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea europeană necesită o abordare centralizată a pregătirii noastre”, se menționează în document.

Responsabilizarea cetățenilor și încurajarea încrederii în sine sunt aspecte centrale ale unei strategii cuprinzătoare ilustrate în raport. În plus, documentul sugerează alocarea unui procent de cel puțin 20% din bugetul total al UE pentru consolidarea securității și pregătirea pentru crize.

Raportul de 165 de pagini a fost prezentat de către Sauli Niinistö președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propunând numeroase măsuri pentru îmbunătățirea gradului de pregătire a Uniunii Europene.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro