Reclamă
Reclamă

În ultima zi de campanie electorală în România, temele legate de Uniunea Europeană au fost aproape absente, principalele partide canalizându-și atenția asupra problemelor locale, cum ar fi corupția. Acest context este influențat și de faptul că alegătorii își vor alege autoritățile locale în aceeași zi, explică POLITICO.

Sociologul Barbu Mateescu a explicat că principalele partide își orientează deja strategiile spre alegerile prezidențiale din septembrie. „Nu se vorbeşte absolut deloc despre Europa în campania electorală”, a declarat Mateescu. El susține că votul de duminică este mai mult despre impulsul pe care îl vor primi partidele pentru alegerile prezidențiale, care reprezintă o etapă importantă înaintea votului parlamentar din decembrie.

Cele mai mari două partide din România, Partidul Social Democrat (PSD), de centru-stânga, și Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta, guvernează în prezent printr-o mare coaliție și prezintă candidați la europarlamentare pe o listă comună. Cu toate acestea, apar deja fisuri în coaliție. Joi, liderii celor două partide au anunțat că este probabil ca fiecare să prezinte candidați separați pentru funcția de președinte.

Reclamă

POLITICO a atras atenția și asupra scandalului din ultimele zile ale campaniei, provocat de liderul extremei drepte din România, George Simion. El a încercat să întoarcă în favoarea sa acuzațiile de fraudă electorală, acuzând, la rândul său, partidele rivale de același lucru. Simion a declarat că dorește să depună o plângere privind anumite semnături false folosite pentru înscrierea candidaților celorlalte partide majore la alegerile locale și europene de duminică.

Simion, care are o reputație controversată și este interzis în Republica Moldova din cauza opiniilor sale privind unirea cu România, a calificat ancheta asupra sa drept „un abuz” comis de un guvern „dictatorial”. Mateescu a comentat că, de fapt, această anchetă ar putea să crească nivelul de mobilizare a alegătorilor lui Simion, similar cu creșterea popularității observată în urma proceselor fostului președinte american Donald Trump.

Alegerile pentru Parlamentul European au început joi și se vor încheia duminică seara, când rezultatele preliminare vor arăta cum va arăta politica Uniunii Europene în următorii cinci ani. Se votează în 27 de țări din întreaga Europă, unde politicieni din aproximativ 200 de partide se află în cursa electorală.

Aproximativ 373 de milioane de europeni au drept de vot, considerabil mai mulți decât cei 233,5 milioane de alegători din SUA în 2022. Cetățenii vor alege 720 de reprezentanți, cu 15 mai mulți decât data trecută, dar mai puțini decât cei 751 de eurodeputați care făceau parte din Parlament înainte de Brexit. Noii membri aleși își vor ocupa locurile la mijlocul lunii iulie pentru o primă sesiune plenară, având un rol important în conducerea UE și elaborarea legilor în următorii cinci ani.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro