Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că a abordat cu președintele ales al SUA, Donald Trump, posibilitatea ca Statele Unite să sporească livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) către Uniunea Europeană. Acest demers urmărește să reducă dependența blocului comunitar de gazele rusești, în contextul în care UE încă importă o cantitate notabilă de gaz din Rusia.
Decizia vine după invazia rusă în Ucraina și incidentele de sabotaj asupra conductelor Nord Stream, care au determinat UE să adopte o politică de reducere a importurilor de gaze naturale rusești. Acestea au fost parțial înlocuite de gazele naturale lichefiate din Statele Unite, conform datelor AFP preluate de Agerpres.
Transportul de gaze naturale lichefiate cu ajutorul navelor specializate este mai costisitor decât cel prin conductele deja existente. Cu toate sancțiunile impuse Rusiei, unele state membre ale UE continuă să achiziționeze gaz rusesc prin conductele din Ucraina și Turcia sau sub formă de GNL.
Conform comisarului european pentru energie, Kadri Simson, importurile de gaz rusesc reprezintă în prezent 18% din totalul importurilor de gaz ale UE, față de 45% în 2021. Pe lângă Statele Unite, Norvegia și alte state, cum ar fi cele nord-africane, Regatul Unit și Qatar, sunt surse majore de gaz pentru Europa.
Trump a afirmat în campania electorală că intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene pentru a reduce deficitul comercial al SUA cu Uniunea Europeană. Într-o discuție telefonică recentă cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a subliniat importanța dialogului între cele două părți.
„În primul rând, cred că este foarte important să vorbim, apoi să discutăm despre interesele noastre comune și să începem negocieri”, a declarat von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă de la finalul summitului informal UE de la Budapesta. Ea a evidențiat că schimbările în aprovizionarea cu GNL sunt un subiect vital care poate ajuta la reducerea prețurilor la energie în Europa.
Împreună cu alte preocupări comerciale, subiectele GNL și deficitul comercial vor fi temele principale în discuțiile viitoare dintre UE și SUA, a adăugat Ursula von der Leyen.