Uniunea Europeană intenționează să îi propună președintelui american, Donald Trump, un acord în cadrul căruia blocul comunitar ar urma să investească mai mult în apărare, în schimbul evitării unui război comercial cu Europa, a declarat luni Stéphane Séjourné, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu strategia industrială.
„Nu putem avea un război comercial și, în același timp, să construim Europa apărării”, a afirmat Séjourné într-un interviu pentru France Inter, citat de AFP și preluat de Agerpres.
Acesta a explicat că un acord cu Statele Unite ar însemna un „da pentru o dezangajare” în apărarea europeană și pentru crearea unor noi garanții de securitate europene complementare NATO. Un conflict comercial ar împiedica, în opinia lui Séjourné, această inițiativă strategică.
În contextul ajutorului oferit Ucrainei, Séjourné a subliniat că „nu ne vom putea organiza eficient, în special pe frontul estic, dacă avem și un război comercial care ne costă enorm”. Întrebat despre un posibil răspuns european „prin forță”, vicepreședintele CE a răspuns prudent: „Nu vă pot răspunde”.
Séjourné a atras atenția asupra faptului că europenii ar suferi din cauza creșterilor taxelor vamale americane, deoarece „balanța comercială cu SUA este favorabilă europenilor”.
El a menționat și potențialele strategii de răspuns: „Există două strategii posibile, o abordare ofensivă sau una defensivă. Putem avea un răspuns cu privire la taxele vamale, dar europenii vor plăti pentru asta”, a adăugat el, exemplificând cu cumpărarea pieselor de la Boeing.
În același timp, Séjourné a subliniat necesitatea unei abordări ofensive și, posibil, radicale, menționând și o „abordare defensivă” care ar putea implica redirecționarea achizițiilor la nivel mondial, cum ar fi suspendarea aprovizionării cu GNL din Azerbaidjan în favoarea achizițiilor din SUA.
Relațiile comerciale dintre SUA și Europa se află sub amenințarea unor taxe vamale crescute, în condițiile în care Trump intenționează să impună taxe de 25% pentru produsele importate din Mexic și Canada și 10% pentru cele din China și zona euro.
Teresa Ribera, vicepreședinta CE responsabilă cu o tranziție curată, echitabilă și competitivă, a subliniat că Uniunea Europeană preferă să evite confruntările, afirmând că blocul comunitar rămâne deschis pentru relații bazate pe cooperare. Totodată, Ribera a evitat să speculeze despre viitoarele relații comerciale cu administrația Trump, insistând că nu cunoaște exact direcțiile pe care le va aborda acesta.