UE Propune Noi Taxe Vamale Pentru Produse Agricole Rusești

Data actualizării: 29/01/2025

Comisia Europeană a propus, marți, introducerea de noi taxe vamale pentru o gamă extinsă de produse agricole și îngrășăminte importate din Rusia în Uniunea Europeană. Acest demers are scopul de a „slăbi” sursele de venituri ale Moscovei, folosite pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, conform unei declarații a comisarului european pentru comerț, Maros Sefcovic. „Aceste taxe vamale sunt calculate cu mare atenție”, a subliniat Sefcovic, explicând că măsurile urmăresc să diminueze dependențele economice ale UE.

Propunerea vine în completarea măsurilor luate în primăvara anului acesta, când UE a impus taxe similare asupra cerealelor și semințelor oleaginoase provenite din Rusia. Cu toate acestea, Comisia nu a precizat exact care sunt produsele agricole sau îngrășămintele vizate în acest nou set de măsuri tarifare, dar a subliniat că, la adoptarea acestora, „toate importurile agricole din Rusia vor fi supuse taxelor vamale ale UE”. Se va aplica aceeași politică și în cazul produselor agricole din Belarus, considerat un aliat strategic al Moscovei.

Comisia a menționat că măsurile nu vor afecta tranzitul prin UE al acestor produse către țările terțe, cum sunt cele din Africa și Orientul Mijlociu, pentru a menține securitatea alimentară globală. Totuși, propunerile trebuie să fie adoptate de Consiliu pentru a deveni efective. În luna mai, toți cei 27 de membri UE și-au dat deja acordul pentru impunerea de taxe vamale prohibitive asupra unei serii restrânse de produse agricole.


Până în momentul de față, în numeroase seturi de sancțiuni impuse Rusiei în anul 2022, europenii au evitat să vizeze sectorul agricol și îngrășămintele, temându-se că ar putea destabiliza comerțul și securitatea alimentară a țărilor din Asia și Africa, care sunt dependente de aceste produse. Aceste precauții au fost criticate de Ucraina, mai ales în contextul în care UE limita importurile de produse agricole ucrainene fără taxe vamale.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨