Inteligența artificială, biotehnologia și energia curată la prețuri accesibile sunt priorități centrale ale Uniunii Europene pentru a-și asigura competitivitatea globală, conform unui document al Comisiei Europene citat de Reuters. Documentul urmează să fie prezentat pe 29 ianuarie și adună 29 de măsuri și strategii pentru următorii doi ani, ce vizează creșterea productivității prin inovare și reducerea emisiilor de carbon în producția industrială.
Presiuni vin din partea statelor membre, precum Franța, pentru a simplifica reglementările de afaceri, mai ales în contextul politicilor din noul mandat al președintelui Donald Trump, care a solicitat Uniunii Europene la Davos să își reduce birocrația. De asemenea, el a amenințat cu noi tarife pentru exporturile UE către SUA.
„Este timpul să trecem la acțiune”, subliniază documentul Comisiei, avertizând că fără schimbări semnificative, viitorul Uniunii Europene ca putere economică ar putea fi periclitat. Accentul în strategia europeană este pe lideri ai viitorului economic mondial: inteligența artificială, materiale avansate, biotehnologii, energie curată, robotică și spațiu. Recomandările actuale reflectă raportul fostului șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a cerut Uniunii o politică industrială mai bine coordonată și investiții substanțiale pentru a menține avantajul competitiv față de SUA și China.
În februarie, UE plănuiește să lanseze Acordul industrial curat, concentrându-se pe acțiuni precum reducerea cerințelor de raportare sustenabilă cu 25% și scăderea prețurilor energiei, în contextul în care acestea sunt adesea de trei ori mai mari decât în SUA.
Documentul Comisiei implică o revizuire a regulamentelor privind substanțele chimice, promovarea fabricilor axate pe inteligența artificială și eliminarea barierelor pentru extinderea startup-urilor inovatoare. De asemenea, se pune accent pe coordonarea mai eficientă între cele 27 de state membre în domenii precum infrastructura energetică, digitalizarea, inteligența artificială și producția de medicamente esențiale.
Strategia coincide cu cerințele Franței de a reduce birocrația la nivelul Uniunii Europene, Parisul dorind o „pauză masivă” a noilor reglementări și amânarea intrării în vigoare a normelor privind raportarea impactului de mediu al companiilor. Aceste propuneri au apărut pe fondul unei reacții negative din partea companiilor UE la noile reguli de mediu, care susțin că le afectează competitivitatea față de rivalii americani.