Reclamă

Uniunea Europeană a intensificat măsurile împotriva practicilor comerciale considerate neloiale ale Chinei, marcând o schimbare semnificativă față de abordarea anterioară mai indulgentă. Recent, autoritățile europene au efectuat raiduri asupra birourilor firmei chineze Nuctech din Olanda și Polonia, având în vedere preocupările legate de subvențiile statului chinez, care permit companiilor sale să vândă produse la prețuri sub cele de piață. Aceasta acțiune survine în contextul unei dispute îndelungate dintre UE și China pe tema subvențiilor de stat și marchează o poziție mai fermă din partea Europei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Ne place competiția dreaptă. Ceea ce nu ne place este când China inundă piața cu mașini electrice subvenționate masiv. Cu asta ne luptăm. Competiție – da, dumping – nu. Aceasta trebuie să fie deviza noastră.” Acest comentariu subliniază determinarea noii strategii a UE de a proteja piețele și tehnologiile europene împotriva practicilor comerciale pe care le consideră neloiale.

Deși această poziționare mai agresivă a UE prezintă avantaje în alinierea cu politica SUA de contracarare a influenței Chinei, există, de asemenea, riscul unei reacții puternice din partea Beijingului, care ar putea duce la un conflict economic intensificat. Apar îngrijorările privind modul în care China va răspunde la aceste noi provocări și dacă va folosi tactici de presiune precum cele din trecut, care au avut succes în a diviza statele membre ale UE.

În același timp, UE lucrează la contracararea proiectelor de investiții masive ale Chinei, ca parte din Noul Drum al Mătăsii, și pregătește acțiuni împotriva platformelor de comerț online precum Shein, pentru a se asigura că respectă regulile europene stricte. Determinarea UE de a nu repeta dependența de resursele și tehnologiile chinezești, precum a fost cazul cu Rusia în domeniul energeticii, iese în evidență în contextul actual al relațiilor internaționale.

Acțiunile recente ale UE subliniază o schimbare majoră în politica sa comercială și de investiții față de China, semnalând o eră nouă de vigilanță și protecționism european în fața practicilor de subvenționare statală pe care le consideră inechitabile și dăunătoare economiei sale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro