Executivul Uniunii Europene a recomandat suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru finanțarea Ungariei din cauza corupției.
Este primul caz de acest gen, din blocul celor 27 de națiuni sub o nouă sancțiune menită să protejeze mai bine statul de drept. Relațiile dintre UE și Ungaria sunt extrem de reci de luni de zile. Deoarece Bruxelles-ul suspectează că guvernul premierului naționalist Viktor Orban subcotează statul de drept și folosește banii UE pentru a-și îmbogăți prietenii.
Sancțiuni financiare
În urmă cu doi ani, UE a introdus noi sancțiuni financiare ca răspuns la ceea ce spune că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria. Pe parcursul a mai bine de un deceniu la putere, Orban a supus multe persoane. Printre care, instanțele, mass-media, ONG-urile și mediul academic. Precum a și restrâns drepturile migranților, ale comunității LGBTQ+ și ale femeilor.
„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE.”, a declarat Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn. „Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”.
El a evidențiat neregulile sistemice din legile Ungariei. Cele privind achizițiile publice, garanțiile insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficiențele în urmărirea penală eficientă. Dar și deficiențele altor măsuri împotriva corupției. Hahn a spus – Comisia recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune preconizate pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru perioada 2021-2027. În valoare totală de 1,1 trilioane de euro.
Despre câți bani este vorba
Cele 7,5 miliarde de euro în cauză se ridică la 5% din produsul intern brut (PIB) estimat al țării pentru 2022. Țările UE au acum până la trei luni pentru a decide cu privire la propunere.
Hahn a spus că cea mai recentă promisiune a Ungariei de a aborda criticile UE a fost un pas semnificativ în direcția corectă. Dar trebuie totuși transpusă în noi legi și acțiuni practice înainte ca blocul să fie liniștit.
Sâmbătă, guvernul Ungariei a declarat că parlamentarii vor vota săptămâna viitoare o serie de legi menite să uşureze conflictul. Se așteaptă ca măsurile să includă înființarea de organe de supraveghere anticorupție independente. Care să monitorizeze utilizarea fondurilor UE. Precum și măsuri pentru a face procesul legislativ mai transparent.
Hahn a spus că este „foarte încrezător că… vom vedea reforme semnificative în Ungaria. Care într-adevăr vor schimba jocul”.
Ministrul Ungariei de Dezvoltare, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, a declarat că Ungaria își va îndeplini toate cele 17 angajamente. Asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea oricărei finanțări UE.
„Ungaria nu și-a luat angajamente de a încurca Comisia.”, a declarat Navracsics într-o conferință de presă. „Ne-am luat angajamente despre care știm că pot fi implementate. Prin urmare, nu ne vom confrunta cu o pierdere de fonduri.”
Premierul Orban, care se autointitulează „luptător pentru libertate” împotriva viziunii asupra lumii a Occidentului liberal, neagă că Ungaria este mai coruptă decât altele din UE.
Joi, Parlamentul European a declarat că Ungaria nu mai este o „democrație deplină”. Și că UE trebuie să acționeze după un vot de 433 pentru și 123 împotriva rezoluției. Ungaria a reacționat cu furie la vot. Reprezentanții au spus că este o „insultă împotriva unui maghiar”.