UE continuă să plătească mai mult pe combustibilii fosili din Rusia decât pe ajutorul financiar pentru Ucraina

Uniunea Europeană a cheltuit mai mult pe combustibili fosili din Rusia decât pe ajutorul financiar acordat Ucrainei în 2024, conform unui raport recent. UE a achiziționat petrol și gaze rusești în valoare de 22 miliarde de euro, în timp ce ajutorul financiar pentru Kiev a fost de doar 19 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de The Guardian.
Potrivit estimărilor realizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), în cel de-al treilea an al invaziei Rusiei în Ucraina, Europa a achiziționat combustibili fosili din Rusia în valoare de 21,9 miliarde de euro. În contrast, Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel) a raportat că sprijinul financiar oferit de UE Ucrainei s-a ridicat doar la 18,7 miliarde de euro. Vaibhav Raghunandan, analist la CREA și coautor al raportului, a spus: „Achiziționarea de combustibili fosili din Rusia echivalează cu trimiterea de ajutor financiar Kremlinului.”
Raportul mai arată că, în 2024, UE a cheltuit cu 39% mai mult pe importurile de combustibili din Rusia decât pe ajutorul către Ucraina. Aceste cifre nu includ contribuțiile militare sau umanitare pentru Ucraina. Christoph Trebesch, economist la IfW Kiel, a subliniat diferența semnificativă dintre ajutorul mobilizat pentru Ucraina și cel din conflicte anterioare, specificând că multe țări au fost mai generoase în conflicte devafinslitate.
Rusia a câștigat 242 de miliarde de euro din exporturile globale de combustibili fosili în 2024, iar veniturile sale din aceste exporturi se apropie de un trilion de euro de la începutul războiului. O mare parte a acestor exporturi s-a realizat printr-o „flotă fantomă” de nave, care transportă aproximativ o treime din exporturile de combustibili fosili ale Rusiei, conform CREA.
În cadrul celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni, ambasadorii UE au hotărât să își îndrepte atenția și asupra flotei fantomă rusești. Aceasta ar putea duce la o reducere a veniturilor Rusiei din combustibili fosili cu până la 20%, prin închiderea lacunelor existente în sancțiuni și restricționarea fluxurilor de gaze.
Raportul CREA sugerează și reducerea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL), care au crescut semnificativ de la începutul războiului. Jan-Eric Fähnrich de la Rystad Energy a declarat că importurile de GNL din Rusia au ocupat locul al doilea ca volum în Europa anul trecut.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨