Uniunea Europeană va semna marți un contract pentru a asigura peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru 15 țări, primele livrări fiind destinate Finlandei, au anunțat luni oficialii de la Bruxelles, transmite Reuters.

Conform acordului, sunt asigurate până la 665.000 doze de la producătorul de vaccinuri CSL Seqirus, cu opțiunea pentru încă 40 milioane de vaccinuri, pentru o perioadă maximă de patru ani. Vaccinurile vor fi procurate în comun de Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene, 15 state din UE și Spațiul Economic European.

Dozele sunt destinate persoanelor cu cel mai ridicat nivel de expunere la virusul gripei aviare, cum ar fi angajații din ferme și veterinarii. Statele Unite, Canada și Marea Britanie sunt în proces de asigurare a dozelor de vaccin preventiv.

„În cazul gripei aviare, monitorizăm continuu și în mod activ situația, iar marți, cu statele membre UE, vom asigura accesul la peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru a-i proteja pe cei mai expuși. Livrările către țările care au imediat nevoie sunt deja în desfășurare”, a declarat pentru Reuters comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată de Agerpres.

Aceste acțiuni vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a apărut la finele lui 2020 și a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și domestice și care a început să infecteze și numeroase specii de mamifere.

În martie, oficialii americani au anunțat prima descoperire a virusului gripei aviare H5N1 în rândul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state și doi muncitori din industria lactatelor. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a estimat că 20% din producția americană de lapte arată simptome de infecție cu virusul gripei aviare, ceea ce sugerează că este posibilă o largă răspândire.

Expunerea umană la virus în operațiunile de creștere a păsărilor și producție de lactate crește riscul ca virusul să sufere mutații și să dobândească capacitatea de a se răspândi ușor în rândul oamenilor.