Uniunea Europeană ar trebui să își lanseze propria agenție de spionaj pentru a contracara amenințările la adresa securității, a afirmat fostul președinte finlandez Sauli Niinistö. Aceasta recomandare face parte dintr-o analiză detaliată privind pregătirea blocului european pentru crize și război, prezentată miercuri, conform sursei Politico.
În martie, Niinistö a primit sarcina de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a dezvolta un raport privind capacitatea de pregătire și apărare a Uniunii Europene. Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, în februarie 2022, a crescut nivelul de îngrijorare, activitățile ostile fiind numeroase pe teritoriul european.
Niinistö a declarat că este esențial pentru UE să dezvolte un „serviciu complet de cooperare în domeniul informațiilor” care să adreseze atât nevoile strategice, cât și cele operaționale ale statelor membre. De asemenea, el a subliniat necesitatea unei „rețele antisabotaj” pentru a proteja infrastructura europeană critică.
Recent, mai mulți diplomați au fost expulzați din capitalele europene din cauza acuzațiilor de spionaj, iar Bruxellesul a devenit un centru de activitate pentru agenții străini. Niinistö a menționat și rolul crucial al unui schimb eficient de informații, similar rețelei Five Eyes.
Președinta Ursula von der Leyen a menționat că, deocamdată, colectarea informațiilor rămâne în responsabilitatea statelor membre, dar fluxul de informații între acestea trebuie îmbunătățit. Niinistö a propus și o lege europeană de pregătire militară care să stabilească standarde de cooperare internațională.
Blocul european este deficient și din punct de vedere al expertizei în securitatea cibernetică, estimându-se o lipsă de un milion de experți. Niinistö a recomandat introducerea de programe care să implice cetățenii în apărarea națională și a subliniat importanța dificultății serviciilor de informații străine de a opera în interiorul UE.
Propunerile lui Niinistö vor fi evaluate în cadrul unui viitor mandat al von der Leyen, iar Uniunea Europeană ar putea numi un comisar pentru apărare, care va elabora o carte albă asupra acestui domeniu până în primăvară.