UE a denunţat luni decizia Serbiei de a organiza consultări regulate de politică externă cu Rusia.

Aceștia au declarat că această mişcare a ridicat „întrebări serioase”. Într-un moment în care Bruxelles-ul le-a spus candidaţilor la aderare să nu continue afacerile ca de obicei cu Moscova. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său sârb Nikola Selakovic au semnat vineri un document numit „plan de consultări”.

Selakovic a spus că planul prevede consultări cu privire la activități bilaterale și multilaterale. Deși nu era nimic despre politicile de securitate în el. Partidele de opoziție sârbă au criticat documentul. Iar momentul în care Serbia decide să facă acest lucru, adaugă și mai multă neîncredere și panică.

Serbia și NATO

colaj substantial

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii. Dar care acum încearcă să adere la Uniunea Europeană, s-a luptat de mult să echilibreze legăturile strânse din punct de vedere istoric cu Rusia cu aspirațiile de integrare economică și politică cu Occidentul.

Adresându-se luni reporterilor la Bruxelles, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisiei executive a UE, a menționat că noul document de consultare ruso-sârb a fost semnat la doar câteva zile după ce Moscova a anunțat o mobilizare pentru războiul din Ucraina. Și a început să organizeze voturi pentru anexarea teritoriului capturat.

Acordul Serbia-Rusia a fost „un semn foarte clar despre intenția lor de a-și întări legăturile”, a spus Stano. „Și asta ridică întrebări serioase”.

UE a fost foarte clar cu țările care doresc să se alăture că relațiile cu Rusia în circumstanțele actuale nu ar putea fi afaceri ca de obicei, a spus el. Serbia a declarat aderarea la UE o prioritate strategică. Ceea ce implică „alinierea la politicile europene, inclusiv pe probleme de politică externă”, a adăugat el.

”Luăm acest lucru foarte în serios. Și urmărim acest lucru”, a spus el.