Reclamă
Reclamă

Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au aprobat joi un nou pachet „substanţial” de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Acesta este al 14-lea pachet de sancţiuni adoptat de UE împotriva Rusiei de la începutul invaziei în Ucraina.

Pachetul „prevede noi măsuri ţintite şi întăreşte impactul sancţiunilor existente, strângând plasa”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Al 14-lea pachet de sancţiuni, adoptat cu câteva zile înainte de încheierea preşedinţiei belgiene prin rotaţie, la 1 iulie, a fost dezbătut timp de peste o lună, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Reclamă

El stipulează, între altele, interzicerea reexportării de către Rusia de gaz natural lichefiat (GNL) în apele UE. În schimb, s-a renunţat la o măsură propusă care ar fi forţat subsidiare ale companiilor UE din ţări terţe să interzică prin contract reexportarea bunurilor lor către Rusia. UE vizează oprirea transferului de tehnologii aşa-zis cu dublă utilizare, cum ar fi cipurile pentru maşini de spălat, ce ar putea fi folosite de Rusia în scopuri militare.

Potrivit unui diplomat al UE, Germania a cerut o evaluare a impactului unei astfel de măsuri, care ar putea fi adoptată la o dată ulterioară.

Interdicţia aplicată reexportului de GNL este prima astfel de restricţie adoptată de bloc împotriva Rusiei, dar potrivit unor experţi în piaţa de gaz, măsura va avea un impact restrâns, întrucât Europa continuă să cumpere gaz din Rusia, iar reexporturile către Asia prin porturi din UE reprezintă doar circa 10% din totalul exporturilor ruse de gaz lichefiat.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro