Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat luni cea de-a 15-a serie de sancțiuni împotriva Rusiei, intensificând măsurile economice menite să împiedice ocolirea sancțiunilor anterioare și să slăbească armata și industria de apărare a Rusiei.
Potrivit dpa, citată de Agerpres, aceste decizii marchează continuarea eforturilor UE de susținere a Ucrainei. Comisarul european pentru servicii financiare, Maria Luís Albuquerque, a afirmat: „Cu fiecare nouă rundă de sancţiuni, îmbunătăţim eficienţa şi închidem fisurile şi vom continua să procedăm astfel, în cadrul angajamentului nostru neclintit de a sprijini Ucraina și poporul său”.
Sancțiunile adoptate la Bruxelles urmează un acord prealabil al ambasadorilor UE și includ, printre altele, adăugarea a 52 de nave pe lista ‘flotei din umbră a Rusiei’, suspectate de transportul riscant al petrolului și implicare în activități de risc precum livrări de arme sau furturi de cereale.
Consiliul UE a indicat, de asemenea, că 32 de companii, unele din China, India, Iran, Serbia și Emiratele Arabe Unite, sunt supuse restricțiilor de export pentru contribuțiile lor la dezvoltarea sectorului rus de apărare.
Sancțiunile impun și înghețări de active și interdicții de călătorie pentru alți 84 de indivizi și entități, considerați responsabili pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a accentuat importanța acestei noi serii de sancțiuni, îndemnând țările UE să crească presiunea asupra Moscovei și să întărească capabilitățile de apărare ale Ucrainei.
Cu toate acestea, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a negat existența oricărui plan concret pentru o misiune de pace, afirmând: „Trebuie mai întâi să fie pace pentru a trimite trupe de menținere a păcii. Iar Rusia nu vrea pace”.