Liderii UDMR au revenit în negocierile pentru formarea noului guvern revendicând Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului, portofolii pe care le-au gestionat anterior între 2020 și 2023. În timp ce UDMR își manifestă această cerere, liberalii cer controlul asupra unui minister de mare importanță, solicitând fie Dezvoltarea, fie Transporturile. Cu toate acestea, PSD dorește ca Sorin Grindeanu să își păstreze funcția actuală de la Transporturi, altfel ar putea apărea o competiție in interiorul partidului pentru conducerea Camerei Deputaților între Grindeanu și Marcel Ciolacu.
Între timp, președinția Senatului ar putea fi oferită lui Ilie Bolojan din PNL, care preferă să nu ocupe un post ministerial. USR rămâne încă pe lista posibililor parteneri în noul guvern, deși PSD și PNL speculează că formațiunea sub conducerea Elenei Lasconi ar putea trece în opoziție.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a clarificat în discuțiile cu partenerii de coaliție că poziția lor este inflexibilă față de deținerea portofoliilor Dezvoltării și Mediului, fapt susținut și de retragerea USR din coaliția actuală. „Acum e şi mai clar de ce nu vom renunţa la Ministerul Dezvoltării”, a declarat Hunor, conform unor surse politice implicate în negocieri. Ministerul Dezvoltării este considerat un portofoliu strategic datorită finanțării proiectelor locale, un punct de interes major pentru partidele mari.
În contextul discuțiilor, PNL a ridicat pretenții pentru Ministerul Dezvoltării, dar întrevederile au stagnat din cauza cerințelor inflexibile ale UDMR. Liberalii consideră acum Transporturile ca o alternativă, însă PSD are alte planuri, dorind ca Grindeanu să rămână la post. Această neconcordanță de poziții ar putea duce la o competiție între Ciolacu și Grindeanu pentru președinția Camerei Deputaților. Ciolacu aspiră la rolul de prim-ministru, dar ar accepta și funcția de președinte al Camerei ca o soluție secundară, în timp ce Grindeanu are în vedere aceleași funcții, potrivit unor surse PSD.
În același timp, Ilie Bolojan, lider liberal, ar putea prelua conducerea Senatului, dat fiind că nu dorește un rol ministerial, iar surse liberale sugerează că ar putea deveni președinte interimar al țării dacă Klaus Iohannis ar părăsi Cotroceniul la începutul lui 2025.
USR, condus de Elena Lasconi, ar putea în continuare să primească portofolii precum Educația și Fondurile Europene, deși surse politice susțin că partidul ar putea trece în opoziție, cu excepția sprijinului pentru USR venind din partea lui Bolojan, care rămâne o voce proeminentă în cadrul PNL.