Peste 1 milion de cetățeni din Ucraina au trecut granița spre România de la debutul războiului. Dacă unii au decis să plece spre alte state, alții s-au declarat încântați de a locui aici. Astfel, chiar dacă au fugit din calea luptelor din Ucraina, au găsit un loc pentru a se stabili. Numeroase familii au luat viața de la zero în România și nu se mai văd întoarse înapoi în țara de origine.
De altfel, unii dintre aceștia și-au cumpărat chiar și locuințe în țara noastră. Antreprenorii din Ucraina refugiați în România nu au putut sta prea mult departe de ocupația lor. Astfel, cu fondurile de rezervă aceștia și-au deschis afaceri pe teritoriul țării noastre.
Ucrainienii au mizat pe restaurante, magazine alimentare mici, saloane de înfrumusețare sau spălătorii auto.
Acești refugiați au reușit să se integreze perfect în comunitate în localitățile în care s-au stabilit. Și-au înscris copiii la școlile noastre, iar mulți iubesc deja România.
Cetățenii ucrainieni au ajuns în majoritatea județelor țării. Cei mai mulți însă s-au stabilit în Cluj, Timișoara, București, Brașov.
Au scos în evidență tradițiile din țara lor
Deși și-au părăsit țara și au fugit de război, dorul de casă îi macină pe mulți dintre aceștia. Pentru a se simți mai aproape de locul și tradițiile în care s-au născut, ucrainienii au adus în România o parte dintre acestea. Un antreprenor ucrainean mutat la Cluj a deschis un restaurant cu livrare la domiciliu doar cu mâncare cu specific ucrainean.
Afaceristul a dat lovitura, iar clienții lui nu sunt doar cetățeni ucraineni. Numeroși clujeni s-au îndrăgostit de preparatele din restaurantului acestuia, astfel că vânzările merg ca pe bandă.
Acesta plănuiește să își extindă afacerea. De altfel, multe alte firme deschise de ucrainieni sunt în aceeași situație a evoluției.
Rămâne însă de văzut câți dintre cetățenii Ucrainei ar dori să se întoarcă în țara lor după încheierea războiului.