Reclamă

Tot mai mulți ucraineni strămutați se întorc în teritoriile ocupate de Rusia, printre cauze fiind lipsa locuințelor și ajutoarelor financiare adecvate din partea statului ucrainean, precum și șomajul în creștere și condițiile precare de trai. Unul din cei afectați, Olena Morozova, a povestit despre greutățile întâmpinate. „Era foarte greu și să trăiești în teritoriul controlat de Ucraina”, a spus ea. Foști colegi din Lysychansk i-au relatat că aprovizionarea cu apă, electricitatea și alte servicii sunt limitate. Potrivit Ministerului Politicii Sociale, 1.262 de oameni s-au întors în zonele ocupate, numărul fiind imprecis din cauză că datele sunt greu de colecționat. Maksym Tkachenko, parlamentar ucrainean, inițial susținuse că 150.000 de oameni părăsiseră teritoriile liberate pentru a se întoarce în cele ocupate. Ulterior și-a retras afirmația. Însă, el consideră că numărul este mult mai mare.

Guvernul a anunțat măsuri precum ajutoare financiare și compensații pentru cei angajați de persoane strămutate, însă aplicarea lor este deficitară. Potrivit lui Antonina Palamarchuk, o femeie în vârstă de 64 de ani, costul ridicat al chiriilor depășește veniturile ei, iar cazarea gratuită promisă de stat este într-un stadiu rudimentar. În prezent, doar 2.995 de persoane locuiesc în locuințe temporare oferite de stat, în timp ce 13.048 sunt pe lista de așteptare.

Cele mai grave condiții din teritoriile ocupate sunt exprimate de Morozova: lipsa alimentelor și a serviciilor de bază, precum apa sau căldura. Un alt motiv pentru care mulți se întorc este ca să-și asigure proprietățile, pentru că pașaportul rus devine necesar pentru a-și demonstra drepturile. În ciuda eforturilor guvernului, majoritatea au rămas neajutorați. Totuși, ONG-urile și societatea civilă își aduc contribuția, ajutând la coordonarea eforturilor de sprijin. „Guvernul tratează persoanele strămutate ca pe niște oameni invizibili,” a declarat consilierul Andriushchenko.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro