Reclamă
Reclamă

Ucrainenii au participat la Kiev la ceremoniile funerare organizate pentru Valentin Korenchuk, membru al escadronului Forțelor Aeriene numit „Fantomele Kievului”, și numit de armată „cel mai bun pilot” al Ucrainei.

Funeraliile au avut loc la Kiev, la Mănăstirea Sf. Mihail cu cupolă aurită. În timp ce sicriul purtat pe umeri de foștii camarazi trecea prin fața bisericii, ucrainenii prezenți au căzut în genunchi, aducându-i un ultim omagiu.

Korenchuk a participat la peste 80 de misiuni de luptă înainte de a fi ucis în luptă. A fost comandantul escadronului tactic al Brigăzii 40 a Forțelor Aeriene Ucrainene, angajat încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina și a participat la doborârea a zeci de ținte, inclusiv a unui bombardier rus, au transmis Forțele Aeriene.

Reclamă

În primele zile ale ofensivei, în 24 februarie 2022, pe rețelele sociale au apărut postări despre „Fantoma Kievului”, un pilot despre care s-a scris că, aflat la comanda unui MiG-29, ar fi doborât șase avioane rusești. Oficialii din armată au întreținut acest mit, iar pentru o vreme referințele erau despre locotenent colonelul Vyacheslav Yerko, care a căzut în luptă în prima zi de război. În cele din urmă, armata a recunoscut că „Fantoma Kievului este o legendă creată de ucraineni… o imagine colectivă a piloților Brigăzii 40 de aviație tactică”.

Prezent la înmormântarea lui Korenchuk de la Kiev, un soldat a declarat pentru agenția de presă AFP: „Fantomele Kievului erau reale și erau Vyacheslav Yerko și Valentin”. „Propaganda rusă tot spunea că forțele aeriene ucrainene au fost complet distruse. Așa că ne-am gândit, cine îi tot împușcă? O fantomă? Astăzi, toți suntem fantome ale Kievului”, a adăugat el.

Mulți dintre cei prezenți purtau o insignă pe braț care arăta un craniu alb pe fond negru, cu mesajul „Fantoma Kievului”.

O postare din 25 februarie 2022, care arăta o aeronavă doborând o alta și apoi efectuând un zbor în semn de victorie, a devenit virală, dar de fapt era un fake news. Totuși, pe un cont oficial de socializare ucrainean, postarea a reapărut două zile mai târziu. „Ei îl numesc Fantoma Kievului”, scria în mesaj. „Acest as al forțelor aeriene ucrainene care stăpânește cerurile capitalei și țării noastre a devenit un coșmar pentru avioanele invadatoare ale Rusiei”.

Pe rețelele sociale au apărut diverse speculații cu privire la identitatea pilotului la care se făcea referire. Pentru o vreme, titlul a fost legat de locotenent colonel Vyacheslav Yerko, din aceeași brigadă de aviație ca și Korenchuk.

Rolul a fost preluat apoi de colegul său de escadrilă, maiorul Stepan Tarabalka. După moartea lui Tarabalka pe 13 martie 2022, armata a decis să renunțe să mai speculeze povestea. De fapt, „asul ucrainean al cerurilor” nu existase niciodată. „Fantoma de la Kiev este o legendă creată de ucraineni”, a explicat armata în 30 aprilie 2022, adăugând că de fapt, este vorba despre „o imagine colectivă a piloților celei de-a 40-a brigăzi de aviație tactică”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro